2023-08-17
早前參加了好友籌備多時的餐廳「醉忘魚屋」開幕典禮,當日有大量賓客到訪,酒會更敬備清酒、燒味、刺身及壽司等等,現場氣氛歡快!😚晚上當然順便在這裏晚飯,我們叫了日出蕃茄、吞雲吐霧、雞軟骨、豚腩肉、自家製免治雞肉棒、野菜天婦羅盛合及馬友一夜干。要數印象最深刻的,應該係日出蕃茄、吞雲吐霧及馬友一夜干。日出蕃茄~把蕃茄的內餡刮出,加入鰹魚湯汁及啫喱粉等,再灌入蕃茄之中,製作成蕃茄果凍,口感清甜又爽彈,值得一試。🍅吞雲吐霧~把魚皮炸脆,旁邊放有忌廉芝士粒,以玻璃瓶蓋着再加入煙霧;打開時會先聞到陣陣煙熏香味,把忌廉芝士放在炸魚皮上一起食用,口感酥脆又香滑,意想不到的配搭。☁️馬友一夜干~外皮煎至香脆,肉質油潤香滑,真係好味到舔舔脷!🐟😋食物水準不錯,價錢又合理,兩個人都係食咗七佰幾蚊!不錯、不錯。🧮#燒魚專門店#刺身 #串燒 #燒物 #炸物#一品料理 #天婦羅#每日環球和本地搜羅最靚漁獲#由漁船直送到餐廳醉忘魚屋地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓電話: 90283356
要數印象最深刻的,應該係日出蕃茄、吞雲吐霧及馬友一夜干。
日出蕃茄~
吞雲吐霧~
馬友一夜干~
外皮煎至香脆,肉質油潤香滑,真係好味到舔舔脷!🐟😋
#燒魚專門店
#刺身 #串燒 #燒物 #炸物