呢間日本拉麵店15/8 開張, 專食和牛拉麵既日本餐廳係香港真係唔多見,而且睇餐廳既介紹,主打既和牛係A4-A5既和牛,自從上次去日本食過頂級既和牛就對果個味道念念不忘,香而不羶,於是決定同朋友就去食下見識下。又尖沙咀地鐵站出尼,都行左一段路先到,係美麗華到再轉右直行就搵到。店鋪都幾大間,出面就已經見到個開放式廚房,師傅係到烹調。*****所有格局同係日本既食堂見到既好相近,開放式廚房對住食客。 ****桌上放滿七味粉,醃菜,麻油,芝麻等既調味料,同冰既檸水供客人自助。 ******張餐單好細心,簡單既一碗麵,有成個表去填寫客人對食物既喜好。 首先有兩款湯底,分別係極牛湯底同白松露湯底,我本身麻麻白松露既味道所以就叫左極牛湯底。朋友叫左白松露湯底,尼到既時候先後悔-呢陣和牛夾雜白松露味既湯底散發出陣陣誘人既香味,好吸引!表上仲可以選擇和牛既烹調方法(刺身或火炙),侍應話刺身比較歡迎,但係我就簡左火炙。仲可選擇拉麵既硬度,食材既份量,可見餐廳對食材一絲不苟。******我碗麵,冇諗過上面仲有番紅花咁貴既食材😱,火炙既和牛沒有全熟,所以咬落好嫩好滑,和牛新鮮既肉味仲保存到。 見到隔離桌有人

店鋪都幾大間,出面就已經見到個開放式廚房,師傅係到烹調。

*****
所有格局同係日本既食堂見到既好相近,開放式廚房對住食客。

****

******

表上仲可以選擇和牛既烹調方法(刺身或火炙),侍應刺身比較歡迎,但係我就簡左火炙。仲可選擇拉麵既硬度,食材既份量,可見餐廳對食材一絲不苟。

******
極牛湯拉麵

我碗麵,冇諗過上面仲有番紅花咁貴既食材😱,火炙既和牛沒有全熟,所以咬落好嫩好滑,和牛新鮮既肉味仲保存到。 見到隔離桌有人叫刺身,係薄身d既生牛肉。呢個湯底係濃濃既和牛香,好好飲。

隻溏心蛋係我最鍾意既配菜,裡面係溫泉蛋半溶既蛋黃,同埋隻蛋有陣煙肉味,唔知點整呢?

餐廳試業幾日,只有呢兩款既和牛拉麵選擇,鍾意食和牛既你,唔好錯過,因為呢到既和牛同拉麵都好正,又大碗,性價比都十分高,值得嘗試。
極牛湯拉麵
  • 極牛湯底拉麵