2018-06-15 204 瀏覽
呢一間新開既泰國餐廳係沙田新開張,諗住去試下,未入去已經有好多人排緊隊,好彩有book到位。餐廳採用落地玻璃設計,好開揚,可以見到出面條馬路。入到去,侍應安排我地坐好,之後就拎左杯水同餐牌俾我地睇。比其他泰國餐廳,佢既餐牌入面會教埋人地點講道菜既泰文。今次就叫左一個泰式慢燒牛肉沙律$98做前菜,佢既酸辣味做得好出色,入面仲有芫荽同中芹,岩晒鍾意濃味既人。牛肉燒得好焾,一啲筋都冇,陪埋木瓜絲好好食。食完個沙律我地就叫左一個泰式辣椒膏炒飯$78個炒飯一放落黎已經聞到一陣陣香味,雖然叫辣椒膏炒飯,但一啲都唔辣,好容易入口食到差唔多既時候,我地就叫多左個餐廳推介既傳統咖哩大頭蝦$268。個大頭蝦會配埋蒜蓉包,個包烘到好脆,非常適合點啲咖哩汁黎食。不過淨係睇圖唔夠,個碟蝦真係好大碟,淨係個蝦頭都已經有手掌咁大。入面仲有好多膏,同埋肉,如果你鍾意食蝦就一定要試下。怕辣既人唔好以為傳統咖哩會好辣驚食唔到,佢個咖哩汁有好濃既椰香,一啲都唔會覺得辣。最後我地見口乾乾就叫左杯迷紅小象,裡面有菠蘿蘋果香蕉,但香蕉味相對突出,適合熱愛香蕉味既朋友。整體黎講今次既試食都算唔錯,每碟食物都好出色。樣樣食物都幾符合

整體黎講今次既試食都算唔錯,每碟食物都好出色。樣樣食物都幾符合香港人既口味,唔會太辣但又唔會唔好食。十分推介!