2024-04-13 101 瀏覽
本身自己一直都好鍾意食壽喜燒,知道坊間有幾間好出名,但係由於聽聞都要早好多訂位,最後選擇試一試呢一間新開嘅壽喜燒餐廳。壽喜燒友位於銅鑼灣,木系設計同餐廳外嘅竹牆營造到溫馨樸實嘅感覺,同時帶有一份恬靜。不過我有留意到餐廳入邊係播緊Yoasobi嘅歌,同禪風裝修都有少少衝突,但係對食物質素唔會有影響。‣ Sukiyaki Lunch Set $580◦ 前菜三小缽◦ 茶碗蒸◦ 壽喜燒(肉眼、西冷、肩肉)餐廳採用蘭王蛋,蘭王蛋嘅蛋黃呈橙紅色,光澤亮麗誘人,而蘭王蛋可以話係我食過覺得蛋味最濃郁嘅雞蛋,濃而不腥,絕對將A4和牛提升幾個層次。而同時餐廳都提供「雲朵蛋」作為沾肉蛋液,擔心蘭王蛋味道太濃郁嘅話就可以揀「雲朵蛋」,口感相對上輕盈好多。但我比較重口味啲,覺得牛肉配蘭王蛋簡直冇得彈。餐廳都好俾心機,每一款肉片都會搭配唔同嘅食材,就好似芋絲、京蔥等等。餐廳亦會推薦佢哋嘅食法,例如沾邊一款蛋液等,所以我都能夠好好享受每一塊肉。餐廳調配嘅壽喜燒醬汁濃郁甘甜,但係甜鹹比例啱啱好,唔會話過份甜或者死鹹,所以可以帶出到牛本身嘅香味。正如啱啱所講搭配蘭王蛋,令肉片嘅口感更加柔軟嫩滑。當中令我最印象深刻嘅就

‣ Sukiyaki Lunch Set $580
◦ 前菜三小缽
◦ 茶碗蒸

◦ 壽喜燒(肉眼、西冷、肩肉)

餐廳都好俾心機,每一款肉片都會搭配唔同嘅食材,就好似芋絲、京蔥等等。餐廳亦會推薦佢哋嘅食法,例如沾邊一款蛋液等,所以我都能夠好好享受每一塊肉。餐廳調配嘅壽喜燒醬汁濃郁甘甜,但係甜鹹比例啱啱好,唔會話過份甜或者死鹹,所以可以帶出到牛本身嘅香味。正如啱啱所講搭配蘭王蛋,令肉片嘅口感更加柔軟嫩滑。當中令我最印象深刻嘅就係肉眼,食落去嘅時候帶俾我一種入口即溶嘅感覺。

◦ 米飯、漬物、味噌湯

◦ 雞蛋蓋飯
途中職員都會問你使唔使再加白飯,都好慶幸冇加到,如果唔係就食唔落雞蛋蓋飯。嫩滑嘅雞蛋混合醬汁,灑上飯素,就好似將啱啱牛肉嘅精華都吸收晒咁,令你食嘅時候唔會覺得好飽食唔落,好快你就會食晒呢一碗。不過食完之後就真係覺得唔會再想食其他嘢,太飽了。
甜品、茶或咖啡

#foodbara_diary