餐廳: 龍點心 (軒尼詩道)
資訊:

🥧歎世界燒賣拼盤一籠有6種口味各1粒,有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式羅宋,六粒都係創意味道之前都未試過,自己最鍾意冬陰功泰辣,咬落去爆汁,有啲冬陰功湯汁出嚟少少辣辣地酸酸哋,俄式羅宋都好爆汁一咬開真係好似飲緊羅宋湯咁,另外黑蒜帶子反而食落甜甜地幾得意🦀蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)一上枱見到咁多三文魚子喺面頭就覺得正,點知咬落去中間真係食到有蟹粉味嘅蝦肉🍚鳳爪排骨飯鳳爪排骨飯嘅飯,粒粒分明唔會蒸到濕晒,另外排骨嘅份量非常多有好多粒,鳳爪亦都好入味,整體個飯真係做得好好🐟蒸酸菜魚鳳眼餃4隻(辣)面頭有一舊魚肉,幾鮮味,真係有酸菜魚嘅味道,但係有酸酸地少少辣🥥炸龍芋酥唔係度度有食得到嘅炸芋頭酥,但係呢個個樣比較特別四四方方一咬開面頭脆卜卜嘅皮,入邊充滿咸嘅芋頭蓉,中間仲包咗一啲菇同叉燒,鍾意食芋頭嘅真係要試吓🥠翡翠響鈴腸粉本身一聽個名都知係綠色為主,我諗個腸皮皮應該係用蔬菜汁打成,中間包住咗紫菜響鈴非常特別,識落嘅口感有少少似炸兩,但係又好香嘅豆腐味道🍴嚟呢間飲茶比起佢酒樓好嘅地方係職員比較多,所以好能夠照顧你需要,唔會好似喺酒樓咁嗌極都冇人嚟斟水或者比辣椒油你🙈📍
🥧歎世界燒賣拼盤

🦀蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)

🍚鳳爪排骨飯

🐟蒸酸菜魚鳳眼餃4隻(辣)

🥥炸龍芋酥

🥠翡翠響鈴腸粉