2024-08-28
有日係K11 Art唔知食咩好,隨便入咗地鐵站口嘅台灣菜餐廳-麻吉灶咖,餐牌除咗地道台灣菜,仲有唔少fusion款式,走新派路線🥳Lunch time叫咗二人餐,$468包小食、蛋餅、鍋物、甜品、飲品,份量幾豐富,性價比唔錯🤑二人餐🌶️脆皮蘿蔔糕配辣味蒜香蛋黃醬表面煎得金黃香脆😙加上蒜香蛋黃醬微辣惹味。不過蘿蔔糕中間粉感較重,唔算好多蘿蔔絲,所以口感有少許黏。🍳三文魚明太子蛋餅西式嘅煙三文魚作為蛋餅餡料,感覺比較fusion。明太子醬好香。中間有啲生菜增添爽口清爽感覺😛😛🍲麻吉臭臭鍋(臭豆腐、豬大腸、貢丸、花枝丸、鴨血、娃娃菜、鵪春蛋、金針菇、炸枝竹、肥牛)香港好少地方食到好食嘅台式臭臭鍋,呢度就食到👏🏻鍋底嘅臭豆腐味好香,發酵嘅味道剛剛好👍🏻不會太淡或太嗆喉。配料好豐富,有好香嘅臭豆腐、鴨血等,肥牛份量好多,娃娃菜索滿湯汁好正😋😋🍨麻糬豆乳芒果雪糕原先以為白色底係椰汁,原來係好軟身軟糯嘅麻糬🤣帶幾香奶味。面頭鋪上豆乳粉同埋大量花生,口感幾好。另外仲有雲呢拿雪糕以及香甜芒果粒,係好啱夏天食嘅甜品🤪🍹鳳梨綠茶、香橙綠茶飲得出係果汁,唔係糖漿嘅清爽感覺😚人均消費:$240推介指數(10分為滿
二人餐
🌶️脆皮蘿蔔糕配辣味蒜香蛋黃醬
🍳三文魚明太子蛋餅
🍨麻糬豆乳芒果雪糕
🍹鳳梨綠茶、香橙綠茶
飲得出係果汁,唔係糖漿嘅清爽感覺😚
人均消費:$240
推介指數(10分為滿分):8分