大埔太和中心呢間車仔麵店係大埔街坊同事介紹,店內設計是復古風,牆上的油畫得意,好適合打卡。餐廳是由年青人主理,保留了傳統車仔麵檔嘅風味,而且平價大碗,吸引唔少附近街坊。第一碗:淨餸- 5個餸 ($45 +$11凍柚子蜜 )大腸,豬紅,溏心蛋,魷魚,豬頸肉 汁:求其辣汁,"無feel‘ ’小辣,唔茜唔青另加小食:麵譜口水雞 ($30)這個求其辣小辣應該不太吃辣的朋友都可以一試,當中豬頸肉最正醃得入味,油脂分布一半半,口感不錯。大腸好淋,豬紅入味。辣味魷魚是車仔檔其中一個必選,再加埋溏心蛋,枱上還有辣菜莆可以加,正!口水雞係高質,灑上少許花生粒,比其他地方食過的更入味。雞肉嫰滑,少少麻,不算是太辣。第二碗油麵 - 4個餸 ($50 + $9 枝裝可樂)-瑞士留學雞翼,秘「魯」腩仔肉,清純蘿蔔妹,古早味牛腩汁:是旦麻辣汁,‘’滴汗‘’中辣,唔茜唔青另加小食:炸一口韮菜餃 ($25)雞翼係最好食的,瑞士汁相當入味同油麵又夾,腩仔肉半肥瘦層次分明,滷得相當入味,牛腩炆得淋,然後最後原來蘿蔔先係主角,吸收曬麻辣汁最正!這個麻辣汁麻比辣強,是我愛的。店員介紹一定要試的小食:炸一口韮菜餃。其實我本人一

第一碗:淨餸- 5個餸 ($45 +$11凍柚子蜜 )
大腸,豬紅,溏心蛋,魷魚,豬頸肉
汁:求其辣汁,"無feel‘ ’小辣,唔茜唔青
另加小食:麵譜口水雞 ($30)

第二碗油麵 - 4個餸 ($50 + $9 枝裝可樂)
-瑞士留學雞翼,秘「魯」腩仔肉,清純蘿蔔妹,古早味牛腩
汁:是旦麻辣汁,‘’滴汗‘’中辣,唔茜唔青
另加小食:炸一口韮菜餃 ($25)

店員介紹一定要試的小食:炸一口韮菜餃。其實我本人一向都麻麻地韮菜,但店員話好食我就試吓。果然外皮炸得香口,加上豉油汁,入口又真係幾好食。

整體感覺是街坊平民價但份量多而用心製作,應該可以係附近街坊快食或外賣首選。
  • 瑞士留學雞翼
  • 炸一口韮菜餃