2022-07-17 143 瀏覽
呢個夏天咁熱🥵,見依排食咗咁多肉🍖,都想食番啲素🥦🥒🥬去平衡下。而家啲素🥦🥒🧅真係同以前好唔同,冇諗過有咁多種類,而且係連諗都冇諗過晚做法同材料都有。今日就由食開素🌰🥦🌽既朋友帶路去左一間位於旺角一間新開業嘅素菜餐廳。素菜嚟講呢間真係算經濟實惠,我同朋友係食晚市,朋友一早book定位,唔使排隊就可以入去食。剛剛入去所有菜式都剛剛煮好非常新鮮。松露炒麵🍜:聽老闆講係用成千蚊嘅松露醬炒成,用咁貴既松露醬炒唔怪之得咁香咁好食,都未食落過咁重本嘅炒麵。炸物🍤:選擇都有好多,有金針菇/南瓜/香蕉🍌/茄子🍆,最特別係佢嘅炸漿,本身炸漿已經調晒味,而且一啲都唔厚身,油溫控制得好好,一d都唔油膩,食左幾rd。北京炸醬麵:老闆話個炸醬🍜係真係由北京直送,而且仲有段故,曾經有個北京人好多年冇返北京家鄉,有一次喺佢度食咗佢地既炸醬麵🍜即時流眼淚,話食到家的味道。我食完雖然冇流眼淚但都感覺到真係非常好食,同我之前去北京食嘅味道一樣。桂花蜜蜜糖蕃茄🍅:老闆話係用澳洲黑蜜做個醬汁,真係非常之揼本,都係我食過有史以來最好食既漬物,甜甜酸酸非常開胃。沙律吧:選擇亦非常之多有車厘茄🍅/8424西瓜🍉/竟然仲有澳洲牛油果

沙律吧:選擇亦非常之多有車厘茄🍅/8424西瓜🍉/竟然仲有澳洲牛油果🥑,差唔多有10款選擇。睇得出老闆真係好有誠意去經營呢間餐廳,唔係為咗賺錢求其俾啲普通貨色畀我哋食,每樣都係有創意同精挑細選。

期間仲知道特原來老闆d素菜係冇五辛嘅,所以蔥🫒蒜🧄係唔會入饌,但老闆好有諗頭竟然用麥皮來代替炸蒜嘅口感同味道。

真係太多款式,今次試唔曬所有菜式下次一定要再嚟過,希望可以長做長有,每次黎到都有唔同新菜式。
2022-07-15