2021-11-13
今晚在商廈林立嘅荔枝角搵食,唔想迫商場,星期六晚呢區搵食絕對係難題。在未有想法食咩嘅時候,剛好路過呢間新開嘅餐廳,亮麗嘅燈光吸引左我嘅目光。 餐廳入面裝修係非一般嘅茶餐廳,座位間隔之細心係令人意想不到,無論係卡位定單椅都係sofa。食茶餐廳好怕同唔識嘅人距離好近,但呢間餐廳特別設計到每張枱都有自己嘅空間,十分欣賞店主嘅用心。 餐牌上,食物選擇多,有中菜小炒同西式美食,最後叫左2個風味小炒套餐(有湯有飯),加2杯特飲。 =霸王花紅蘿蔔湯=呢間餐廳嘅老火湯非常適合平日無煮開飯,更加少有湯水飲嘅我地。特別係呢段日子嘅乾燥天氣,一碗暖心嘅老火湯來得正正合時。 =咖喱牛筋肮腩 $88=牛腩非常入味而且淋到不得了,唔駛用力咬。配料十分充足,最愛係微微煎過再炆嘅薯仔,然後一口牛肮腩加上咖哩汁再送飯,簡直係絕配,正呀! =金沙炒涼瓜 $68=邪惡嘅蛋黃炸涼瓜,本身其實叫四季豆,但最後黎左涼瓜,反而係一大驚喜!唔食涼瓜嘅我,竟然一個人食咗大半碟,蛋黃炸過嘅涼瓜帶走了苦味,涼瓜的苦澀味又剛剛好蓋過油膩感,一大發現! 套餐+$10轉特飲,叫左「白雪公主」同雪糕紅豆冰,「白雪公主」係好立克加cream,兩杯甜
=霸王花紅蘿蔔湯=
=咖喱牛筋肮腩 $88=
=金沙炒涼瓜 $68=
套餐+$10轉特飲,叫左「白雪公主」同雪糕紅豆冰,「白雪公主」係好立克加cream,兩杯甜度都適中,適合影相打卡靚之餘,亦都係小朋友至愛。