呢日去大角咀探朋友,俾佢拉咗去一間新開嘅茶居食飯試咗”晚市小菜套餐”、”滋味獨享” 、”香脆點心” ,再追加甜品晚市小菜套餐🔸胡椒豬肚湯(例牌)配白飯及香草綠豆沙原來係胡椒豬肚’雞’湯胡椒味啱啱好,豬肚軟淋,雞件肉味唔錯齋飲同撈飯都好味道😋“香草綠豆沙”好’沙’嘅呢~~~香草味濃郁,又唔太甜,個糖水煲得好有水準,媲美糖水舖👍🏻(有追加嘅衝動)滋味獨享🔸一人籠仔蒜香斑片蒸飯 斑片無骨,啱哂我嗰個怕骨嘅朋友蒜香味恰到好處,惹味之餘食完陣蒜味唔會喺口腔維持太耐🤪仲有個籠仔都幾大,似二人前份量多啲~🔸櫻花蝦蘿蔔絲酥呢個賣相一流,味道亦出色酥皮一層一層好分明,酥脆得嚟口感十足內裡櫻花蝦同蘿蔔絲熱辣辣新鮮處理,影咗陣相先食都仲好夠熱㗎~🔸大良薑汁雙皮奶$10 有交易,幾抵食,質素唔錯呢個甜品係Order ”晚市小菜套餐”或”滋味獨享”以優惠價加購嘅(其他加購選擇有:香草綠豆沙、桂花椰汁糕、花生椰香糖不甩 & 是日燉湯)呢間茶居裝修光猛新淨,顏色配搭亦舒服,碗碟茶壺嘅選擇都落咗心思. Menu 製作幾精美,除咗有點心,仲有小菜、籠仔飯、煲仔飯、原煲砂窩粥、炒粉麵飯…… 食物質素唔錯,飯後無口渴感(讚
呢日去大角咀探朋友,俾佢拉咗去一間新開嘅茶居食飯

晚市小菜套餐
🔸胡椒豬肚湯(例牌)配白飯及香草綠豆沙
原來係胡椒豬肚’雞’湯
胡椒味啱啱好,豬肚軟淋,雞件肉味唔錯
齋飲同撈飯都好味道😋
胡椒豬肚湯(例牌)

香草綠豆沙

滋味獨享
🔸一人籠仔蒜香斑片蒸飯
斑片無骨,啱哂我嗰個怕骨嘅朋友
蒜香味恰到好處,惹味之餘食完陣蒜味唔會喺口腔維持太耐🤪
仲有個籠仔都幾大,似二人前份量多啲~
一人籠仔蒜香斑片蒸飯

🔸櫻花蝦蘿蔔絲酥
呢個賣相一流,味道亦出色
酥皮一層一層好分明,酥脆得嚟口感十足
內裡櫻花蝦同蘿蔔絲熱辣辣
新鮮處理,影咗陣相先食都仲好夠熱㗎~
櫻花蝦蘿蔔絲酥

🔸大良薑汁雙皮奶
$10 有交易,幾抵食,質素唔錯
大良薑汁雙皮奶

呢間茶居裝修光猛新淨,顏色配搭亦舒服,碗碟茶壺嘅選擇都落咗心思. Menu 製作幾精美,除咗有點心,仲有小菜、籠仔飯、煲仔飯、原煲砂窩粥、炒粉麵飯…… 食物質素唔錯,飯後無口渴感(讚👍🏻)!我已經mark定朋友下次再嚟探佢嘅時候再試其他菜式!
2022-09-22