2022-05-05
是咁的,當日我地二個女仔, 諗住近近哋屋企附近試下呢一間嘢, 見openrice上面都幾多like, 又有活魚刺身, 平時我哋都經常食日本料理。。。 我哋係想今次試得好日後會包房一大班人去食。一坐低,屬於酒鬼嘅我哋, 第一時間係叫酒, 當我哋問到侍應( 應該係比較話得事嗰個) 我哋話叫一支1.8L sake, 佢第一時間嘅反應就係 (嘩1.8?) 我立即笑住話可唔可以呀, 佢話當然冇問題啦兩個人, 佢自己同朋友平時都係咁樣。。。到問到活魚嘅時候, 昨日太多人客啦淨返兩條, 一條係淡味魚我哋唔啱, 另外一條池魚王佢話我哋兩個食唔曬。。咁好啦我哋散嗌其他啦。。生蠔同海膽係正常質素嘅。。其他散嗌嘅刺身當然係唔ok啦( 所以我都費事影)咁我哋兩個女仔一直喺度傾計啦。。 到大約五點零嘅時候, 我見到待應攞我哋張單埋黎, 我望一望免收咗加一服務費。 我都無太理會隔咗一陣大約六點零鐘, 侍應收咗本身嗰張單, 再出另一張單畀我哋, 我見有收返服務費當然我覺得收服務費唔係一個問題, 但我都好奇問一問( 嗰個好似話得事嘅侍應)點解剛才嗰張單免咗服務費而家呢一張單又要收嘅佢答我,因為我哋坐得太耐喇,所以我要
咁好啦我哋散嗌其他啦。。
生蠔同海膽係正常質素嘅。。
其他散嗌嘅刺身當然係唔ok啦( 所以我都費事影)
點解剛才嗰張單免咗服務費而家呢一張單又要收嘅
佢答我,因為我哋坐得太耐喇,所以我要地要收返服務費。。 跟住仲要話畀我知七點鐘要交返張枱畀佢哋( 當時仲有好多吉枱,當初入座亦無講幾耐交枱), 咁我就問佢, 咁你哋有冇最低消費坐咁耐幾多錢㗎? 佢又答我冇。。
我只係覺得, 兩個女仔, 叫一支1.8L sake, 我差不多三點鐘到, 去到六點零鐘就話我哋坐得太耐。。 可能我哋酒量淺啦
我完全理解唔到, 兩個女仔要喺三個鐘頭內飲一支1.8L??
雖然我都知道呢啲地區係做街坊生意, 但我覺得我哋嘅消費都不至於係咁差吧!!
所以一定唔會再去。。仲要d野食係無特別。。 其實人均八百幾蚊一個人頭,我喺銅鑼灣尖沙咀都唔會有咁嘅待遇。。。