2015-04-10
我就非常非常鍾愛食米線,不過因為對食比較挑剔,一直搵唔到一間心儀既米線舖。 家鄉係雲南昆明,雖然印象已經有啲矇矓,但對過橋米線個份味道一直都念念不忘。自從一次由朋友口中得知新蒲崗有間雲南米線舖幾好食,就急不及待去食,仲差啲行錯隔離舖,畢竟位置對於我呢個路痴黎講都有少少難搵。 去到雖然冇過橋米線,但卻有令我眼前一新既豆腐花米線同小鍋米線,仲有令我好懷念既木瓜冰。第一次去我係食小鍋米線,聞落已經好香。米線好軟稔,配料都好足。然後我係個刻我已經變成舖頭既忠實fans。 成日去幫襯變到老闆娘都認得我,同佢吹過幾句水,都好nice,可能因為係細舖仔啦,人情味濃好多。有少少為我唔係住新蒲崗而覺得可惜。呢次去就帶左幾位朋友去,冇辦法好掛住呢到既豆腐花米線,對我黎講比小鍋米線仲吸引!我試過一次就好似上左癮咁,太正啦! 木瓜冰―飲左一半先記得相機食先 ,太失敗啦!一直都好想知係點整……第一次仲以為有木瓜唔敢嗌,點知係我諗多左。比我感覺似蜂蜜水,好好飲!鴛鴦鉺塊―本來好似有紫色,但上枱個陣變到4塊白色,可能冇貨掛 。不過味道依舊有保證!入邊既餡料咸咸甜甜,好難講似咩醬汁,但好好味!朋友食過都話好
簡單既肉碎、酸菜配少少辣醬同老細特製醬汁,已經令我上癮。朋友未食之前成日問我係咪甜既,咁梗係唔係啦,我成日笑佢地傻。豆花米線係撈米,小辣會比唔辣好食,豆腐好嫩滑,米線亦好軟稔。我本身比較偏好稔少少既米線,所以呢間可以講係我至愛。不過有次都試過硬身返少少既米線,雖然係幾有彈性可惜我唔多鍾意,今次食到連渣都冇淨!勁好食!
不過食咁多次始終未食過蟲,下次等朋友想壯膽或者補充蛋白質,一於叫碟蟲一齊開心share!