2021-06-18
串揚-即係炸物串燒🍢果然名符其實,乜都炸一餐!一踏入餐廳,已經感受到濃厚日式氣氛,牆上掛滿日本風情畫🎑配實木枱櫈,仿似置身日本居酒屋!☺️餐前小食已經好吸引,薯仔沙律🥗開胃、燒鱈魚乾🐟夠脆、梅水晶(其實是雞軟骨混鯊魚軟骨)夠特別,酸甜爽口,送酒一流!👍🏻顧名思義,串揚餐廳主打大阪名物-吉烈串燒,款式奇多,你諗得出既基本上都有得食!🤗 安格斯牛柳、西班牙黑毛豬柳、番茄芝士、日本蠔、日本天使蝦、蝦餅三文魚籽、帶子三文魚籽、半熟玉子、年糕、鵪鶉蛋、鵪鶉腿肉......不能盡錄。總之食串燒都食到飽🤪🍢🍢🍢🍢🍢唔慣無米落肚?一定要試埋日本名物-茶漬飯!明太子茶漬飯-少少辣,泡飯帶茶香!銀魚仔茶漬飯-魚仔有咬口,味道清淡鮮甜!我個人最欣賞呢碗「關東煮」,看似普通嘅食材煮湯,食落一啲都唔簡單!材料自選五款:炸豆腐、牛肋肉、蘿蔔、男爵馬鈴薯、年糕福袋,全部煮得軟腍入味。湯底飲落意想不到鮮甜😲,絕無味精感覺,令我一飲上癮!😝酒類選擇亦好多,我地試左🍋柚子檸檬酒。入口酒味不濃,清新柚子檸檬香氣充斥口腔,但原來酒精濃度唔低,建議慢慢淺嘗!☺️
餐前小食已經好吸引,薯仔沙律🥗開胃、
安格斯牛柳、西班牙黑毛豬柳、番茄芝士、
日本蠔、日本天使蝦、蝦餅三文魚籽、
帶子三文魚籽、半熟玉子、年糕、
鵪鶉蛋、鵪鶉腿肉......不能盡錄。
總之食串燒都食到飽🤪🍢🍢🍢🍢🍢
唔慣無米落肚?一定要試埋日本名物-茶漬飯!
明太子茶漬飯-少少辣,泡飯帶茶香!
銀魚仔茶漬飯-魚仔有咬口,味道清淡鮮甜!