2023-09-10
NiRas嘅主廚 Ton 喺泰國好岀名,無諗過喺香港都可以試到佢嘅嘢食。佢嘅餐廳 Le Du 係攞米芝蓮一星,仲係亞洲最佳 50 家餐廳排行榜第一位!而佢另一間餐廳 Nusara 都排名第三㗎!香港呢間就主打泰式休閒美食,但不缺豐富同和多樣性。而用嘅係泰國食材,大來自當地農民同漁業。所以味道相當地道!我今晩就嗌咗佢嘅六道菜($1480),再加咗$680 signature 龍蝦~第一道開胃菜有四款:- 粟米撻粟米烤過後更香甜😍上面係粟米Mousse,仲加咗啲鹹蛋黃片,食落仲有香茅及青檸汁味,好開胃。- 泰式柚子沙律配北海道帶子上面係粟米果泥同埋水果gel,非常特别~- 煙熏油甘魚油甘魚油脂味濃郁,配上龍眼目同泰色焦糖魚露,香蔥及蓮藕片作調味~- 芋頭泡芙呢道菜好有創意,用嘅係椰菜加咖哩粉、茴香籽及莞茜根,再加上用青椒波造成嘅果凍,睇得又食得。第二道菜係香蕉蝦搭配海苔及香辣紅菜頭似係泰式生蝦,但用咗熟蝦代替生蝦,再用炒過嘅糯米煮成精華以提煉出米油同米粉作調味。再係上面鋪咗唔同類型嘅泰式香草,而旁邊紅色嘅係用咗泰式海鮮醬嘅紅菜頭造成嘅一個雪葩,所以食落會有點辣,非常惹味!第三道菜係生蠔及豬
第一道開胃菜有四款:
- 粟米撻
- 泰式柚子沙律配北海道帶子
上面係粟米果泥同埋水果gel,非常特别~
- 煙熏油甘魚
- 芋頭泡芙
第二道菜係香蕉蝦搭配海苔及香辣紅菜頭
第三道菜係生蠔及豬血配北方香料
生蠔好肥美,原來係來自日本。煮熟後加咗四川香花椒,配上焦香奶油及辣椒油,又甜又辣又咸,味道好有層次感。
第四道菜係紅咖哩馬友魚配泰國羽衣甘藍
燒馬友魚,魚肉好香好彈牙。旁邊嘅波波原來係用咗免治豬肉同四種不同類型嘅羽衣甘藍炸成,而中間係泰式紅咖哩Choo Chee,好惹味味!
第五道自家製「是拉差辣椒醬」炒蟹配蘑菇
用蘑菇炒成一個米飯,上面放一點來自日本的蟹肉,旁邊三款是蟹膏、黑橄欖醬及我們自家製的是拉差廚師建議每一啖飯配唔同醬汁,就可以食到三種口感。
加咗錢嗌佢哋嘅招牌龍蝦,絕對值。
首先用嘅係澳洲龍蝦,以大頭蝦嘅蝦膏煮成嘅冬蔭功醬,配上義大利米飯,用了魷魚乾、雞湯同生蝦醬煮成,再加上五花肉、新鮮辣椒同青芒果。食嘅時候加啲青檸落米飯會更滋味。
主菜係澳洲M8和牛
咁高質嘅牛肉一放入口已有入口即溶感。旁邊嘅係用茴香片及聖羅勒整成嘅果凍,配上用日曬方法製成的紅酒汁,同牛扒好夾。
洛神花組成的雪葩
未食過咁新鮮嘅雪葩,仲咗有濃郁嘅洛神花,仲配上新鮮火龍果肉同用橙製成嘅葡萄乾~
食泰菜點可以唔食芒果糯米飯
呢個係upgrade咗嘅芒果糯米飯!底部係黑糯米及鹹椰子奶油造成嘅蛋糕,而上層係檸檬醬同綠豆造成嘅mousse,仲有一個由泰國中部嚟嘅新鮮芒果肉,配上用焦糖造成嘅腰果,仲有靚芒果整成嘅芒果雪糕,芒果味好濃郁同香甜!呢個一定要嗌!
最後係Petit Four四式甜點
新鮮水果每日都唔定,有時係菠蘿,有時會係木瓜,視乎
當季有咩水果。呢個椰奶南瓜糕同紅豆椰奶香蕉糯米糕非常好味,又唔會太甜,口感煙韌。