2021-06-21
極上海寶丼係食之前,店員遮遮向我地介紹點食法,因為正常食丼飯都只有wasabi 同豉油去配搭,海街丼呢set丼飯有趣既地方係佢將柚子醋整成啫喱,俾你wasabi以外既選擇去送飯,啫喱醋感覺相當開胃,比起wasabi 我更愛呢款醋。極上海寶丼既魚生好足料,有紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、真雪蟹、海膽、甜蝦同埋三文魚子,仲相當新鮮,呢個價錢嚟講真係好抵!平日你食丼飯食曬啲魚生,最後通常都係鼓油wasabi 味,會愈食愈乏味。呢間丼飯我欣賞既地方係佢仲有魚湯俾你變成湯飯,貼心既地方係個魚湯全程用保溫樽裝住。當我食咗8成飯開既時候仲係出煙架!即刻覺得好似又變多一味餸咁,而食完凍野都俾你暖返個胃,即刻感覺滋陰咗同埋件事好完滿。