2024-08-12
今日搵到一間樓上鋪,食高級日本料理。簡簡單單一個二人晚餐,首先來一碟「刺身拼盤」,刺身好夠冰凍,三文魚厚切,好新鮮,而且賣相非常精美。接着係「安格斯牛肉鍋」,安格斯牛肉切得好薄、好靚,好香,充滿牛肉嘅鮮味,牛肉肥瘦同脂肪比例做到啱啱好,唔會太油膩,入口感覺到好香滑,無筋,有入口即溶嘅感覺,好似食緊高級和牛一樣。除此之外,當入面有好多唔同款式嘅蔬菜、冬菇、金菇等等,吸收晒日式湯底壽喜燒汁嘅味道,好鮮味,就連湯都可以飲埋。大大煲,好抵食,兩個人啱啱好,非常推介。另外,我哋仲追加左一款特色小食「炸蟹仔」,蟹仔細細粒,炸得好香脆,好香口、唔油膩,就連蟹鉗、蟹爪、蟹腳全部都食得落肚,口感好特別。餐牌食物款式好多,下次再嚟的話,想再試其他食物。