2016-10-07 402 瀏覽
最近開始愛上食海膽,所以當我知道佐敦有間串燒店用海膽嚟命名,我地當然要去試吓喇~~海貼炸雞 - 炸雞好脆口,個汁係用海膽、芝士、沙律醬(我估)合成,有少少膩,不過真係非常好味紋甲墨魚 - 本來想食一板海膽,但係大少其實唔係好鍾意成板食,佢覺得太多,所以我決定食墨魚,因為叫得sepical一定有佢嘅過人之處,果然,入口好黏,好香墨魚味,唔腥,店員話呢個係speical所以如果大家去嗰時見到,都可以一試燒雞泡魚乾 - 我最愛之一,最正係用嚟送啤酒,可惜我今日唔想飲酒,如果唔係真係一流法國Gillardeau生蠔 - 有咩美味、幸福得過食呢個法國蠔﹖我答你……無,重要一啲都唔貴$38一隻,真係有啲後悔唔叫多幾隻食,因為我去Captains House食,要$52一隻,呢款蠔最正係佢海水味、甜味非常適中,質感亦唔會太creamy,我非常鍾意海膽炒飯 - 炒飯非常乾身,好有味道,用翠肉瓜炒飯我真係第一次食,但係原來宦可以好好味,我都可以叫老豆試吓,炒飯上枱時有好大嚿海膽,個海膽好甜,好新鮮,我完全唔想將佢同啲炒飯撈勻,我決定就咁食,嗯………人間美味~胡麻汁豆腐沙律 - 係嫌唔係好夠汁,沙律夠多菜
海膽炸雞
紋甲墨魚
燒雞泡魚乾
法國Gillardeau生蠔
海膽炒飯
胡麻豆腐沙律
胡麻汁豆腐沙律 - 係嫌唔係好夠汁,沙律夠多菜,食咁多油膩食物,真係要食個沙律中和一吓
2016-09-23
紋甲墨魚