2015-01-25 1843 瀏覽
雞煲已經流行咗好幾年仍然風氣照舊,平時食開嗰間已經因為太多人捧場同質素大不如前 決定轉戰去朋友介紹既雞煲!一早打咗去訂位,都要2日後喇,噤多人去,應該風評不俗!一去見到門口噤多人,好慶幸自己有要食好野但又怕等嘅心態,所以一早就book定!去到等執位,定咗10分鐘就入得!提提大家想食真係book定先,因為食到中途,見到好多walk in嘅人都要等!入去個時已經聞到好香既味道,未坐定定就叫左一個火焰麻辣雞煲(小辣),雖然呢度係出名食芝士雞煲,但今次得3個人,試唔晒2種口味!朋友同我志同道合,大家都係無辣不歡,加上今晚得11度咋,所以就緊係叫麻辣暖暖身啦,心諗如果係正既,下次就 encore食芝士雞煲啦!雞煲出場喇,焗左一陣之後,已經有人黎幫我地係鍋內點火!無打錯呀,真係點火呀,瞬間鍋邊起火,香氣都慢慢噤隨之上升,真係好想快啲有得食呀!之後仲會炒一炒個雞煲,令到更加香更加入味,唔單只係麻辣味,連洋蔥同芹菜既味都出晒黎,當時既麻辣味真係唔係講笑,有小小攻鼻嫁,令到不嬲食開中辣既我,都開始有啲擔心呀!炒完一輪,加上辣汁再琴蓋焗一陣,就食得喇!一開煲唔理噤多就食喇,先講明每件雞都好大件,啖啖肉!食
決定轉戰去朋友介紹既雞煲
剛上檯嘅火焰麻辣雞煲(小)﹣小辣
正宗火焰麻辣雞煲
炒香正宗火焰麻辣雞煲
辣汁
炒完一輪,加上辣汁再琴蓋焗一陣,就食得喇!一開煲唔理噤多就食喇,先講明每件雞都好大件,啖啖肉!食落覺得呢度既麻辣雞煲,係偏麻多過辣既,鐘意麻既朋友,可以一戰嫁,不過唔好一叫就叫噤辣呀!如果唔係,就好似我噤係之後愈食愈面紅嫁喇!講埋啲雞先,食落真係好滑,包括食到最尾,啲雞都係噤滑,太好食喇,下次要叫份大嫁!
特級雪花肥牛(小)
日本廣島蠔
魚歡喜(墨魚滑)
嚮鈴
雞煲食到中途,我就開始點定啲嘢打邊爐喇,叫咗肥牛、菜、金菇、廣島蠔、魚歡喜(墨魚滑)、嚮鈴同其他配料!菜同金菇都係我打邊爐必叫既!啲菜同金菇好吸辣
索湯嘅嚮鈴
食麻辣雞煲,特別要叫嚮鈴,吸晒啲辣湯,好邪惡但又好好食,結果我都要飲咗2罐汽水先頂到,大家要有定心理準備!
大大隻廣島蠔
啲廣島蠔就算渌咗一陣都係噤有份量!值得一
嘅係,加湯可以選清湯同辣湯,唔會到最後無晒味,幾用心!今次食到飽飽,真係好滿足,下次一定約多幾個人,叫埋芝士味試試!

2015-01-15
10 分鐘 (堂食)
剛上檯嘅火焰麻辣雞煲(小)﹣小辣
索湯嘅嚮鈴
大大隻廣島蠔
  • 火焰麻辣雞煲
  • 廣島蠔
  • 魚歡喜(墨魚滑)