2012-05-13
唔記得啲相放咗响邊,挍到成個月之後先寫食評。真係有啲內疚~唔覺意入咗長洲,本來想去興樂食晚餐。去到嗰陣先5:30,但係已經排隊,真係冇佢辦法。見旁邊嗰間D餸都幾靚仔, 二話不說就坐底,,旁邊嗰間叫蘇波記,點知坐錯咗,去咗康記菜館。仲係未知點算時,發現蘇波記有位唔比坐,話已經訂晒,即刻唔敢起身,分分鐘無得食,反正兩間都未食過,誤打誤撞,就試吓啦~叫咗5碟餸先嚟西檸雞,我估係琴日炸定, 柴皮咁,好多地方都食唔到….咁難食五柳魚塊.依個好啲, 啱啱炸起,而且啲魚唔似雪魚,可能長洲雪魚仲貴,個汁就一般啦蝦仁炒蛋,個蛋ok,但啲蝦完全無味,又硬硬哋,如果唔加上視覺幫助,唔一定知食緊咩食晒啲飯,第4個餸都未嚟,找人悔氣都無人理,唔得啦,要打大佬, 疑似老板娘出現,叮~有餸食蒜茸炒通菜,油菜加蒜茸汁囉~蒜茸粉絲蒸扇貝,依個勁呀,個扇貝好似個五毫子咁大,而且一啲都唔黐殼,好以放扇貝上個殼度蒸, 蒜茸有2隻有,5隻無。我記得幾年前响深圳食過海鮮, 依個級數的扇貝買一蚊一隻。而依度呢要70個大洋。未食到一半已經有人等位。咁既質數都爆, 洗咩好食丫。等位啲人仲同我講話佢底食,依個係事實,可能係我要求太過高,
叫咗5碟餸
先嚟西檸雞,我估係琴日炸定, 柴皮咁,好多地方都食唔到….咁難食 五柳魚塊.依個好啲, 啱啱炸起,而且啲魚唔似雪魚,可能長洲雪魚仲貴,個汁就一般啦 蝦仁炒蛋,個蛋ok,但啲蝦完全無味,又硬硬哋,如果唔加上視覺幫助,唔一定知食緊咩 食晒啲飯,第4個餸都未嚟,找人悔氣都無人理,唔得啦,要打大佬, 疑似老板娘出現,叮~有餸食
蒜茸炒通菜,油菜加蒜茸汁囉~ 蒜茸粉絲蒸扇貝,依個勁呀,個扇貝好似個五毫子咁大,而且一啲都唔黐殼,好以放扇貝上個殼度蒸, 蒜茸有2隻有,5隻無。我記得幾年前响深圳食過海鮮, 依個級數的扇貝買一蚊一隻。而依度呢要70個大洋。 未食到一半已經有人等位。咁既質數都爆, 洗咩好食丫。等位啲人仲同我講話佢底食,依個係事實,可能係我要求太過高, 囉!