2024-03-19 213 瀏覽
每次出開旺角都會見到,但甚少上去早前約左個fd上去食入場招呼上都nice,記得佢地有位侍應姐姐係幾好service,但叫完野食見成班侍應圍埋傾計,傾下望下我地張枱又係到笑咁,感覺好奇怪。叫左個sucking pig 一般黎講豬皮應該係脆,肉有肉汁但佢呢個皮好似食緊擺左兩日既燒肉,唔脆又難咬,較底部薯片去做脆既口感,成舊野咬哂塊皮都未咬得爛,黎到成份都係暖暖地唔太熱,老人家唔建議食。小食拼盤 雞翼係用柚子汁,相當開胃 洋蔥圈同魷魚圈炸得算酥脆,但擺唔到落店家準備既準兜入面點醬食so far都okay豬肋骨汁水比較濃 加埋野食到場果陣呢件唔太熱 d醬汁變到好黏稠ham同蜜瓜正常味道咁黎到main course 叫左一份5成既肉眼 同一份3成既西冷肉眼無影相 可以睇睇西冷本身肉眼排到先,但因為成塊排都係筋,切到出黎食既得少部分,塊排5成熟都係偏暖唔熱,食到後面都食唔到落去 西冷到果陣都幾開心 見到幾令點知食落有擺左一日既臭毛巾味,我點埋店家比既醬汁食都蓋唔過陣臭毛巾味,筋無肉眼咁多筋 但都算難切,呢份三成既排反而熱過五成既排,兩份排都食唔落口,最後比左態度好好既姐姐幫我地收左。其後我都有同姐
每次出開旺角都會見到,但甚少上去
早前約左個fd上去食

叫左個sucking pig
一般黎講豬皮應該係脆,肉有肉汁

小食拼盤
雞翼係用柚子汁,相當開胃
ham同蜜瓜正常味道咁

黎到main course
叫左一份5成既肉眼 同一份3成既西冷
肉眼無影相 可以睇睇西冷

西冷到果陣都幾開心 見到幾令

其後我都有同姐姐反應,今日呢餐真係唔太入到口,然後姐姐都好親切咁同我地講聲唔好意思,會轉達番我地既意見。

姐姐反映左比經理聽之後經理擺左我地枱,又問一次聽講你地對今次用餐唔滿意,然後同番佢講野食既野

我地:野食普遍都唔太熱,牛排好多筋,切極都係筋,另一塊排有臭毛巾味

經理:小食拼盤係唔同部門做,所以有可能因為要等埋其他部門出野食會有溫差,至於你話塊排唔熱係正常,你叫5成塊排唔會熱得去邊架,你出面食都唔會食到,仲有d咩問題呢?

見佢咁惡我同我個fd都廢事講落去,小弟同個朋友都係做餐飲業,樓面要向顧客釐清食物問題,解釋番比個客聽唔係公司做錯,都明白既

經理既口吻好似講到我地唔識食,但事實上小弟都係西餐排房出身,如果佢唔係行埋黎起哂槓咁我諗我地都無咁燥,呢一篇係我第一篇既食評,一向食到垃圾最多咪唔再去,但呢間野既人欠缺訓練,感覺唔到佢地有經營一間餐廳既專業。

最後我聽完佢講既野,等佢走左同個fd係到傾,佢唔知係咪聽到我嬲嬲地,所以比左個9折我,仲話希望你地遲d會再幫襯,我都係覆佢再算啦。原本侍應姐姐都算nice,經理哥哥同客溝通不如一個普通侍應,我地果日又唔係要r折頭r份野食,想反映番野食既情況都要比人串番轉頭,咁希望你地做得長。

題外話
經理講話五成既排,塊排唔熱係正常
小弟一星期後去左中環一間餐廳酒吧食
排塊係熱既,筋都係正常份量,客易切而且入口肉味重,事關唔想被誤會打手,淨係留圖唔留餐廳名了

小弟以前都有煎過排,唔清楚到底係咪出面全部排都唔熱啦,反正呢間既廚房出品既野食都唔可觀,唔會再回頭
2024-02-26
慶祝紀念