2022-11-25 271 瀏覽
V city 的峰壽司已結業,於是去屯門市中心開的鮨千壽試食。因為閒日所以入坐人數不多,八點半左右入坐。叫了一round 想再encore 時見到壽司Bar 已經開始清洗了。同時侍應亦沒有通知我們到了last order 時間,所以最後慳返😁。壽司拚盤:個人口味,總覺得新鮮的壽司,飯一定要係微熱而且刺身要有一定程度的"冷溫",而呢間店做到,那個鰻魚壽司仲係微熱,鰻魚一定係冰鮮到港,而佢做到唔咸,但有少少鰻魚的魚香,水準不錯。大拖羅就有少少筋位,入口未到即溶,不過可以接受。海膽唔算腥,口感夠錦密,可以大啖大啖吞。海膽炒飯:海膽係成個炒飯的靈魂,沒有海膽的話,只係一個無咩味既炒飯,橙色一粒粒的是紅蘿蔔,不是蟹膏喔。松葉蟹豆腐:好特別,蟹味入面再有微微豆味,夏天食好涼快。吞拿魚蓉軍艦紫菜有d 咸味,吊起吞拿魚蓉的鮮味,唔加豉油都好味

壽司拚盤:
大拖羅就有少少筋位,入口未到即溶,不過可以接受。
海膽唔算腥,口感夠錦密,可以大啖大啖吞。

海膽炒飯:

松葉蟹豆腐:
好特別,蟹味入面再有微微豆味,夏天食好涼快。

吞拿魚蓉軍艦
紫菜有d 咸味,吊起吞拿魚蓉的鮮味,唔加豉油都好味

2022-11-22
  • 壽司拼盤