2020-06-23
終於肯爬起身出街食早餐,原來已經黃昏六點。邊個話無人出街食飯?家嫂全場爆滿!好采已訂檯啫。邊個話限聚最多 8 位一檯?數來數去對面 14 位一張檯開餐,就算小童計半個都超額!因武漢肺炎關係,早前到訪冷清清全晚只得兩檯,武肺前晚晚爆場到收檔想食都食唔到。發現內籠有叮噹坐蓮壁畫,仲有提字添喎,另一邊有部播 USB 既流星機,搞笑搞笑。檯面食具掛到藝術品一樣,似曾相識。抵食高質優良大大件!只需人頭 $320 蚊套餐離晒譜,依個價錢點做呢?海鮮任砌、小食任砌、雞煲任砌、火鍋料都係任砌!剩係小食都 8 款,再刺身拼盤,再大蝦雞煲,三四吋大蝦每人一隻,食完雞再轉燉湯打邊爐!胡椒魚肚蝦乾大地魚湯,海鮮拼盤隻蟹都成斤重。繼續雪花肥牛、手打丸、魚皮響鈴、雜丸、雜菜盤,全部任君添加,魚蝦蟹都係,最尾仲有芝士蛋糕,埋單再送包珍珠米帶走!第二次挑戰都係失敗,食剩好多呢!小食、刺身、大蝦雞煲、海鮮、肥牛、手打丸、餃吞、雜菜、烏冬,退回炸魚皮及響鈴。菜甫魚仔花生,合格還可以,如果係小老闆麻辣味就更美妙。枝豆,烚的嗎?濕濕淋淋的,朋友稱有怪味,應該係層皮既青味。要白鑊加鹽乾焗才可以保存營養,保持爽甜,錯晒。鹽燒三文
菜甫魚仔花生,合格還可以,如果係小老闆麻辣味就更美妙。枝豆,烚的嗎?濕濕淋淋的,朋友稱有怪味,應該係層皮既青味。要白鑊加鹽乾焗才可以保存營養,保持爽甜,錯晒。鹽燒三文魚骨,何解叫鹽燒?前後左右上上下下都係炸三文魚骨。暖暖地骨杉杉,不喜歡。
蜜餞炸雞翼,單骨雞翼每位一條。乾爭爭炸雞翼撈蜜糖洒上芝麻,試一次便夠。咸菜豬肚湯,只有單調咸菜味的湯汁,豬肚半粉半韌。胡麻醬牛油果沙律,夠清涼,夠新鮮,麻香帶甜微酸開胃。麻酸辣阿婆皮蛋,優質溏心可遇不可求!黏彈的口感,甘香的味道,令人欲罷不能,不過麻辣油調得不夠香有點削。
椒鹽瀨尿蝦,瀨尿蝦 BB 即炸即炒零舍不同!殼脆肉甜肉彈,香口惹味微辣。鹽燒胡麻茄子,有驚喜的食材!台灣肥嘟嘟的茄子,外脆内軟,香甜多汁而且爽口。鮑汁炆雞腳,雖然賣相不討好甩皮甩骨,不過炆足時間炆足火喉,完全入味使得肉質膠黏。鮑汁厚實,爽中散發鮑甜,啜得高興愉快!
蒜蓉牛油單骨雞翼,再次遇上所謂單骨,最怕使得乾膠爭!使我刮目相看,高超技術炸得外脆內嫩,白肉滑溜,雞皮脆身,充滿牛油香,夾點蒜蓉同吃,辛甜香口。松露蝦多士,可愛的中西合璧!先脆後彈,鬆化的外層爆開就是鮮甜彈牙的蝦膠,還有蛋黃醬及黑松露的點綴,提鮮提味!
刺身拼盤,塔斯曼尼亞海膽、北海道牡丹蝦、赤貝、三文魚、帶子、油甘魚,騰雲駕霧,氣氛十足!北海道牡丹蝦黏爽彈牙陣陣鮮蝦味,赤貝雪藏貨微爽無鮮甜味,三文魚平平無奇基本的腍滑甜,帶子薄切少少甜少少滑,油甘魚厚身帶爽油潤魚甜突出!帶子刺身,讓紫蘇片包著,獨特的香草味帶到另一境界!吞拿魚赤身,赤身我少食,少少甜少少滑,接受。北寄貝,悶悶軟塾甜甜地。八爪魚,咸鮮爽脆,餘香飄飄。
少辣大蝦花膠魚肚雞煲,賣相跟中辣完全不一樣,淺淺淡淡的顏色啊!蝦碌巨大無投訴,極爽彈帶著鮮甜!雞肉就真的淡茂茂,滾點汁較舒服。中辣大蝦花膠魚肚雞煲走芫茜,侍應嬸嬸溫馨提示,滾起熄火慢慢嘆。意料之外的巨蝦!啖啖爽肉滾埋辣雞汁,雞蝦互碰,合體攻擊,我投降了!雞肉頂級滑彈,辣汁香辣兼備舔舔脷。魚肚質低疑似豬皮,爽滑索盡雞汁辣汁,精華所在!花膠只屬火鍋花膠桶級數,爽爽不膠的沒怎樣特別。
養生雜菌花膠湯,眼測只有茶樹菇及無花果,淡淡的史雲生味道。漁民艇家鍋,非常典雅清花圖案氣鍋。兩大條大地魚,成堆蝦乾,加入勝瓜添點清新,枝竹添點豆香!落重料無欺場。特濃的湯汁,充滿海味鮮甜,飲到停不下來!未開始打邊爐已經要加湯咯。-
環遊海鮮船,鮮魷鹽味重欠鮮味欠爽彈而且太咸,大頭蝦霉肉唔新鮮,馬刀貝肥美彈滑爆汁可口,龍躉斑腩結實魚味濃越趙越滋味,泥鯭腍啤啤劣質。貴妃蚌,失手地烚得不夠熱不夠熟,貪吃太心急,凍凍入口失敗了!紅蟹最鮮最甜,有膏有肉,愛不釋手!要添多隻先夠喉。青口,點解用雪藏貨?粉粉不鮮。大蜆,瘦瘦細細薄薄,還可以。
極上牛肉,雪花肥牛是也。馬虎的質素略鞋,微微牛味,弱弱甜味,全靠辣椒豉油,過過口癮算罷。魚蛋、片頭、肉丸、韮菜餃,平庸外購貨,不過不失合格。鮮肉雲吞,肉鬆甜而沒有蝦的。鮮蝦水餃,木耳蝦仔,無意見。養生雜菌花膠湯雲吞手打烏冬,烏冬吸盡所有食材的靈魂,紅肉海鮮時蔬精華!本身米香吸引,嚥韌滑彈,那有機會投訴!
手打鯪魚丸、手打豬肉丸、手打韮菜鯪魚滑,味道陰沉,腍啤啤帶少少嚥韌,完全撻唔起我團火,試過就算。手打芫茜鯪魚丸,可怕的味道,我食唔到芫茜股青味,放棄!手打牛丸腍劈劈無鮮味,試試無妨。手打黑松露醬墨魚丸,依幾粒黑松露味濃郁,驚喜夠彈夠鮮。
花之藝術,蘿蔔、金菇、生菜、韮菜花、西洋菜,還加尖紅椒點綴。全部高質,爽嫩爆汁,頂級新鮮菜甜味特強!炸魚皮,梗係要吸吸湯,半脆半濕,滑滑地最好食。響鈴,鬆化脆口豆香欠奉,絕對無緊要,我喜歡索湯浸淋享用。吸收精華湯汁才濕滑入口,熱辣辣更美味!芝士蛋糕,現成外購硬硬芝士,腍腍餅底,香濃芝士,免免強強。