餐廳: 品穀
資訊:

2018-04-29 755 瀏覽
有一日經過佐敦,記得有間面包店 品穀接受過電視訪問,介紹過佢出品嘅面包係完全沒有添加任何食物添加劑同防腐劑,淨係呢一樣野就已經係一大賣點,一直記係心裡面,今次終於搵到機會去試一試。一入去到就俾牛角酥個櫃吸引住停低落嚟,每一款都整得非常精緻,而口味嘅品種亦都好新穎。芝麻牛角 & 莓瑰牛角芝麻牛角:外貌一間間甘,原來係用左竹炭粉。中間嘅芝麻忌廉係當我買走嘅時候,店員先攞入廚房唧入去嘅,甘先確保唔會影響牛角酥脆嘅口感,店主諗得非常周到,店員仲好貼心提醒我要盡快食,我當然即買即食!牛角包咬落口非常鬆脆,有淡淡嘅牛油味,配埋中間好香嘅芝麻忌廉,非常好食!而且牛油包攞上手一點都唔油膩。莓瑰牛角:外貌已經非常吸精,牛角包塗左玫瑰糖漿同撒滿玫瑰花瓣碎。入面包住嘅自家製嘅五莓果醬。店舖亦非常窩心提供即場加熱服務,不過我買走同老公分甘同味嘅,都係番屋企先焗番熱啦! 一焗完出嚟成個廚房都超級香,鬆脆不在話下,中間嘅五莓醬同玫瑰花味跟牛角包非常夾,甜度適中,非常好食呀!雖然要29蚊一個牛角包,都幾貴,但係值嘅! 下次要試埋其他味!

芝麻牛角 & 莓瑰牛角