2017-10-10
一句講曬!無老點你架真係推介呢間唔洗去酒樓都食到好正點心既 - 老點點心竹筒飯 比大家門面清楚易睇,真係大大隻字寫住老點點心數目同傳統酒樓相比,絕對唔會遜色過佢地傳統嘅燒賣蝦餃一定唔少得,甚至仲有其他特色嘅點心添點心紙清楚可以睇,價錢亦絕對可以接受 鮮蝦肉餅竹筒飯 : $30第一個先來嘅竟然係竹筒飯,唔好睇佢細細個,但係入面都幾多飯架上面大大塊既鮮蝦肉餅,爽口彈牙,配埋熱哄哄既飯食,加埋附帶既甜豉油調味,好味!標叔炸饅頭 : $18標叔係邊個,小編就唔知啦不過佢呢個炸饅頭真係好好食就知!因為餐廳唔會炸到佢得個油字,食落口亦唔太感到油膩,都幾乾身,點埋精髓所在既煉奶!禁既價錢,絕對抵食吾係老點小漢堡 : $26哈哈,個菜名都幾好笑不過佢真係一個小漢堡!重要係一個小蝦堡黎添相信呢個點心都比較少見啦掛,細細個漢堡,配埋細細塊非常好味既鮮蝦餅,連同沙律醬一齊食,一啖食落去,有種幸福既感覺架真係就係得禁大個,不過又真係好好味冬筍普通鮮蝦餃 : $19普通?一d都唔普通喎!大大粒既鮮蝦係入面,大大啖咬落去,皮薄,餡靚,爽口彈牙,呢個性價比真係好高!你試過就知。。。蝦膠玉子豆腐 : $24蝦,同樣係
門面清楚易睇,真係大大隻字寫住老點
鮮蝦肉餅竹筒飯 : $30
標叔炸饅頭 : $18
吾係老點小漢堡 : $26
就係得禁大個,不過又真係好好味
冬筍普通鮮蝦餃 : $19
蝦膠玉子豆腐 : $24
蝦,同樣係爽口彈牙,而玉子豆腐就有驚喜,因為食落,d玉子豆腐竟然有鹹魚味!唔知正唔正常,不過又真係幾好味,可能係餐廳加入嘅調製,重點係食完有冇事,又幾有驚喜喎
戚風班蘭馬拉糕 : $22
呢個又係少之又少,通常傳統酒樓嘅馬拉糕,只係黃色,用黃糖做嘅嗰啲,原來班蘭味有幾好食喎!重點係餐廳將佢整得好鬆軟,我諗佢都係餐廳其中一個最受歡迎嘅點心之一
茗茶 : $6 / 位
呢杯茶都要講一講嘅,食點心,始終都要飲啖茶去消一消濟,解一解膩,呢個茶就係最正既普洱茶啦,但係餐廳將佢調校得唔會太濃,亦唔會太淡,味道適中,適合每個人飲,用嚟送佢嘅點心,真係一流
總結係,如果唔想下下去酒樓食點心,呢間絕對係不二之選,點心好食,服務其實都唔錯,不過間店嘅大小就比較細,可能等位嘅時間就要比較長了大家都去試試啦