2018-03-10
不經不覺,已經幫襯咗呢間魚粥一年,因為做facial的鋪頭就在附近,所以幾乎每次都食完先返家。今晚,9點鐘左右做完facial,去到魚粥時,望一望鋪内得1x個客左右,但d客就分散曬坐係唔同既檯,而我又攞住大袋細袋新買既衫,需要多d空間放野。於是,我就行入去問一個迎面行過黎既紮馬尾既阿姐。我好客氣咁問: 唔該,我可唔可以坐入面果度? 我用手指住鋪入面左手邊既玻璃窗後面果張細檯。呢張檯好特别,唔係成日開,因為有時阿姐會係果度切魚片,果度其實係廚房黎。不過,我坐過好幾次,都係阿姐主動叫我入去坐既。所以,今次我真係有需要啦,就直接問咗先。阿姐聽到我問她,只係瞄咗我一眼就係我旁邊掂行掂過,完全無意欲理我。算,我心唸她可能有野做,等一等唔緊要!於是我就企係原位(鋪中間)等,見她攞完碗粥俾個客後,我又第二次問她同樣既問題,點知她竟然又係掂行掂過,睬我都有味! 😤😤😤😤😤😤當時其他食客已經發現我無人理,大家都望住我。☹☹好啦!事不離三,真係佛都有火!!!😠😠😠見住阿姐同廚房煮粥果個咬咗两句耳仔後,又攞咗碗粥準備送俾客食。當她經過我身邊時,我又再問她相同既問題。結果她真係睬我都傻,完全、簡直當我透明,施
當時其他食客已經發現我無人理,大家都望住我。☹☹
好啦!事不離三,真係佛都有火!!!😠😠😠
見住阿姐同廚房煮粥果個咬咗两句耳仔後,又攞咗碗粥準備送俾客食。當她經過我身邊時,我又再問她相同既問題。結果她真係睬我都傻,完全、簡直當我透明,施施然咁經過我身邊送咗碗粥俾我旁邊果張檯既食客,然後掉頭走咗去。真係超激氣,超過份,超差劣!👎👎👎👎👎👎
當下,我决定立刻頭也不回,離開呢間不知所謂既食店,轉過去隔離街同樣賣魚粥既鋪頭食!!!!
其實,當我講第三次時,幾乎所有既食客都望住我、目送我離開。因為成間鋪,企既人一直只有我(企係鋪頭正中間)同呢個紮馬尾既阿姐,而講野既亦都只有我呢個大目標,其他人都食緊野,我就好似個傻人咁對空氣講咗三次同樣既野,做咗三次同樣既動作! ☠☠☠
呢間野,我永遠唔會再去,待客如無物,連起碼既尊重同禮貌都唔識,就算幾好食都好,態度差、劣、低、俗,只會不停失去老顧客!😡😡😡😡😡😡