2010-08-24
為了令自己多個籍口叫BF同我食食食, 好快就出第二篇. 係星期六的晚上, 做完FACIAL,剪完髮仍然係尖沙咀. BF 仍舊傻傻地係美麗華的STARBUCKS 等緊我. 本來打算TRYTRY 明古屋料理, 點知得BAR位, 傻啦, 我邊會座得辛苦咁食野呀. 腦海中閃過早兩日本來要去旺角買D 野…. 快快手就飛出去,買完野唔知食咩, 經sales 的建議下去左女人街搵食. 因為bf 最愛食日本野, 當然就下佢啦. 係無咩所謂的情況下見到易拉架的宣傳就去lu. DORAYA一間食完再係門口睇下先知叫咩名的小店, 格局似足女人街的所有食肆, 迫迫地, 一定係同其他人一齊食野咁. 進去時都無咩位, 得兩個2人位有得揀, 就是但座一張已有兩人的4人檯. 一座低我又要求多多啦, 比AIR-CON 吹住個頭 點食野呀, 好彩侍應姐姐好好人, 幫我即刻調細一點, 仲問我可以未. 服務態度OK. 到點野食啦, 我同BF 都係想食海鮮蓋飯, 我就點左一個海膽+藍鰭吞拿魚腩蓉, BF 就點左一個藍鰭吞拿魚 (以補償上次係大户屋食唔到), 其實BF 有唸要食貴D的腩呀 (220) 定平D 的普通野(135),
到點野食啦, 我同BF 都係想食海鮮蓋飯, 我就點左一個海膽+藍鰭吞拿魚腩蓉, BF 就點左一個藍鰭吞拿魚 (以補償上次係大户屋食唔到), 其實BF 有唸要食貴D的腩呀 (220) 定平D 的普通野(135), 經佢唸兩唸就都係選左個平D 的, 再加一件25大元的吞拿魚腩壽司.
經佢食開魚生的感覺就係佢個吞拿魚飯好鮮, 我就感到一般啦, 我自問係一般的HK 人, 都唔太識食日本野, 普通的三文魚好多時已經能滿足到我, 而且我又唸係旺角區真係有好味的日本野食?
到我的海膽+吞拿魚腩蓉飯啦, 最愛果種入口即溶的過程, 海膽鮮宜唔”聲” 吞拿魚腩蓉我就唔多識食, 只係好似比BF 的吞拿魚仲好食(可能我喜歡一D肥美的感覺). SHARE 左DD 比BF 試, 一致認為此店可再幫襯.
兩個set的配菜沙律就尚可啦, 係傻仔蛋沙律, 仲有兩舊蛋 (令我想快d再食一門的玉子卷).
到BF 單點的吞拿魚腩壽司到啦, 佢食完即刻話ORDER 比我食, 即係好正啦. 佢仲勁講話如果220 果碗係用返呢個水準的料就食得過啦, 鬼唔知亞媽係女人咩
到LAST 一ROUND 的壽司到, 有三文魚, 帶子, 吞拿魚腩(我的), 仲有一件好似係”咩”魚呢…. (我一向對D魚名唔多記得). BF 都好欣賞. 我就一食件吞拿魚腩, WOO 個感覺有D似曾相識, 同係日本食的好似WOR. 水準唔錯. 係旺角再食野可以唸下呢度.
埋單兩位四百幾, 飽飽
下次再去可以試一個藍鰭吞拿魚腩飯, 唔知某人會唔會去偷食呢