2017-08-22 7085 瀏覽
今日去旺角行街,天氣又熱又焗所以行左陣已經好口喝好想飲野!點知前小小就見到地下有一個用投射燈射係地面嘅logo<HEERETEA>,中文名叫<東喜茶>,係新開的喎!一於就試吓佢啦飲品種類唔算特別多,但以茶為主打。老公好爽快地就已經揀左<金鳳茶王>加全脂芝士。正當我猶豫咁飲乜嘢嘅時候就見到大大個易拉架,做宣傳主推嘅<芝士芒芒>,一於就揀佢啦!收銀處設於廚房嘅入口,所以可以睇清楚店員調配飲品嘅過程,安心又放心呢話咁快,我既<芝士芒芒>就登場啦!店員哥哥教我不用用飲筒,直接打開口蓋就水平線地飲,果然超正!首先入口係好香濃嘅芝士奶泡,芝士味濃郁得來不膩,而且奶泡口感很輕盈。再慢慢喝下除了有芝士味外還漸漸感受到香甜的芒果味,感覺有點像在吃芒果蛋糕的感覺。當芝士奶泡喝得七七八八的時候就變成了清甜的芒果味。整杯的感覺真係好正,令人一試難忘。相比起好多主打用芒果做飲品的店舖,這杯芝士芒芒除了有很好味香甜的芒果外還有濃厚的芝士,絕對是更勝一籌而老公的金鳳茶王亦一點也不輸蝕!第一層依然是用濃濃的芝士奶泡,所以這杯的第一層就不多
今日去旺角行街,天氣又熱又焗所以行左陣已經好口喝好想飲野!

點知前小小就見到地下有一個用投射燈射係地面嘅logo

芝士芒芒

話咁快,我既<芝士芒芒>就登場啦!

當芝士奶泡喝得七七八八的時候就變成了清甜的芒果味。

金鳳茶王(加芝士)

而老公的金鳳茶王亦一點也不輸蝕!

金鳳茶王(加芝士)

第一層依然是用濃濃的芝士奶泡,所以這杯的第一層就不多說了,因為是和我的芝士芒芒中第一層奶泡是一樣的。
但第二場開始就不同喔!因為芝士奶奶泡和底層的烏龍茶混合在一起後,就變了芝士味的奶茶。

而在最底層的烏龍茶除了十分冰凍外,味道亦很濃郁,細問店員之後才知道原來每個茶包只會用來沖一杯茶,絕對足料呢

看到這裏大家有沒有奇怪為什麼兩杯凍飲都可以不用飲管呢?
值得一讚是兩杯飲品雖然不含冰塊但是卻冰凍非常,不會溝淡飲品之餘亦感覺衛生很多呢

雖然30多40完一杯飲料是不算便宜,但是質素之高值得我再回頭光顧

2017-08-18
5 分鐘 (堂食)
芝士芒芒