2009-06-27
星期五晚陪完 bf 媽媽在佐敦買太陽眼鏡一心想和她一起去擦海鮮~海鮮站好評咁多,心想行遠 d 都值得~bf 即日下午先訂位,因為睇眼鏡耐左我地出發前都預早打去問下可唔可以把 booking 改遲店方話八點,因為係我地要改,所以即使最後早到等位到到八點都無所謂在尖東 hea 了 25 mins 後,店方話後舖有位一心歡喜~一見到個位~實在......係一張二人大的摺枱,係側邊加多張椅....枱的大細已令我好懷疑如何放三個人的食物其次係位置~~根本唔係舖位內,係後舖的外邊,仲要對正廚房後門雖然在商場之內但感覺超似在餐廰後街開張枱比你~~我地唔係好鐘意張枱,想問可唔可以轉其他枱店方堅持店內的位將會開八人大枱並這個 size 的枱是三人枱即是說,就算我地肯等其他枱埋單,他們都不會砌兩張二人枱三人,就一定要二人枱加椅~~我好明白店方想令所有想黎食的人客都有位可是,除了食物,人客對坐的地方都有 expectation 的~就算,大酒店的 buffet 如何好味,如果,在後樓梯開張枱比你你都未必坐吧?肯坐,都食得未必開心吧?假如,我們是 walk-in 客,你一早講明今晚 full-house,先問
bf 即日下午先訂位,因為睇眼鏡耐左
我地出發前都預早打去問下可唔可以把 booking 改遲
在尖東 hea 了 25 mins 後,店方話後舖有位
一心歡喜~
一見到個位~實在......
係一張二人大的摺枱,係側邊加多張椅....
枱的大細已令我好懷疑如何放三個人的食物
其次係位置~~
根本唔係舖位內,係後舖的外邊,仲要對正廚房後門
雖然在商場之內
但感覺超似在餐廰後街開張枱比你~~
我地唔係好鐘意張枱,想問可唔可以轉其他枱
店方堅持店內的位將會開八人大枱
並這個 size 的枱是三人枱
即是說,就算我地肯等其他枱埋單,他們都不會砌兩張二人枱
三人,就一定要二人枱加椅~~
我好明白店方想令所有想黎食的人客都有位
你都未必坐吧?肯坐,都食得未必開心吧?
假如,我們是 walk-in 客,你一早講明今晚 full-house,先問這枱要不要
叫我決定等不等~
那很合理~因為是我們沒有 booking
但是,我們 booking 了,即是代表你留了位
sorry, 我真的唔覺得有客會期待是這樣的位~
假如 booking 時你講明 "舖入邊的位 full 了,如果在商場走廊可以嗎?"
甚至你可以講 "對不起,今晩有兩張大枱,所以 full-house 了,book 另一個日子好嗎?"
生意是做少了,不過,以海鮮站今日的名氣,今天 book 不到,人客也會 book 下星期吧?
一心想去大擦海鮮,結果落得晚上八點還在尖咀揾飯食~
希望海鮮站快快搬去個較大的舖位
令到環境可以配上食物的質素吧~
還望快速上升的人氣不會是海鮮站的絆腳石。