2018-12-10
一直久仰鼎爺主理嘅私房菜餐館,意想不到鼎爺嘅功架除了打得,原來仲咁煮得。電視上見到佢大顯身手,總覺得意猶未盡,今次趁住家人生日飯午聚為攝入點,總算能一睹鼎爺厨房嘅真實風采!作為鼎爺開嘅第二間粵菜館,鼎·會館嘅裝潢同樣相當有心思。環境氣份有種小橋流水嘅中式恬靜,令整個用餐體驗相當舒適。菜式方面:|鮮蟹肉金湯煲仔翅|南瓜湯作為西式菜式,但用上中式配搭,加入鮮拆蟹肉及魚翅,不但不覺突兀,反而配搭得相當創新,蟹肉嘅鮮甜於濃濃南瓜湯中不但沒有被蓋過,反而相形更突出。加上口感濃滑嘅南瓜湯及爽口魚翅,賣相十分搶眼!|燒味雙拼|平平無奇嘅燒味其實同樣相當考功夫!連一向挑咀嘅親友都大嘆燒味恰到好處,燒腩仔十分香脆,而油雞則新鮮嫩滑。最特別係個醬汁,甜甜哋,更吊出燒味嘅咸香。|海參扣柚皮|一向都好想試柚皮呢道菜色,果然有驚喜!海蔘炆得軟稔,柚皮亦相當入味,沒有苦澀味,反而入口鬆化,與海蔘十分夾!|黃金琵琶蝦|與上海菜中嘅黃金蝦有異曲工之妙,外層炸得金黃輕脆,入口有陣陣咸蛋黃嘅甘香,內層嘅蝦十分鮮甜彈牙。|蕃薯糖水|中式糖水而言我比較介其甜度處理。而呢款飯後甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散發著本身嘅獨有甜度
菜式方面:
|鮮蟹肉金湯煲仔翅|
|燒味雙拼|
|海參扣柚皮|
|黃金琵琶蝦|
|蕃薯糖水|
中式糖水而言我比較介其甜度處理。而呢款飯後甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散發著本身嘅獨有甜度,十分天然又滋潤嘅甜品!