2019-09-29
我朋友係茶壺fans, 之後買左好多個南部鐵器茶壺,今日同佢行銅鑼灣間樓上茶壺店+茶室嘅傳單,佢就不敢要上去睇一睇上到來坐下,我想他有他看,我有我飲,這裡每一客茶會送一件甜品送,以給客人送茶之用原來這裏有我最愛嘅宇治抹茶,我當然order了,而我選了Lychee rose & raspberry mousse宇治抹茶 - 店員送上時告訴我,渴完可以再添一碗,甘香而只有淡淡苦味,很易入口,抺茶味亦很濃 Lychee rose & raspberry mousse - 心形賣相,非常精美,味道清香,有多重口感,令人一試愛上原來這裡亦有手沖咖啡,朋友揀咗其中一款來自哥斯達黎加的哥斯達黎加手沖咖啡 - 哥斯達黎加的所產咖啡豆香氣怡人而濃烈!沖出來的咖啡更濃郁,而且咖啡原壺上,自己要幾多,斟幾多!朋友選的是伯爵茶蛋糕朋友話啡濃餅甜,非想夾,不用加糖加奶,已經很好味伯爵茶蛋糕 - 伯爵茶味很濃,吃落每啖也有佛手柑的香味
原來這裡亦有手沖咖啡,朋友揀咗其中一款來自哥斯達黎加的
伯爵茶蛋糕 - 伯爵茶味很濃,吃落每啖也有佛手柑的香味