2023-01-19 102 瀏覽
冬天今晚想食一碗暖暖既麵,簡簡單單咁,見到呢間拉麵店好吸引!日本過江龍,用蠔做拉麵湯底、做野食,我本人都好鐘意食蠔,但就未試過蠔融入係日本拉麵店度!見到menu,拉麵款選擇唔算多,好容易落到決定!一定會叫既係招牌:牡蠣鹽味拉麵牡蠣鹽味拉麵先飲一啖湯,真係好濃厚既蠔味,唔係咸既味精味!正!拉麵好掛湯,加有好多配菜/蔥粒,增加成個麵口感,做到清新唔油膩,好有層次!可惜麵量唔算多~好想再食多點醬漬牡蠣一口飯一上枱已經賣相好吸引,聞到好香嘅蠔味,醬漬蠔味有點似金蠔氣味。一入口蠔好嫩滑之餘,帶有好creamy 好濃郁蠔味,比生蠔香,但唔腥,原來熟嘅蠔都可以做到入面內軟嘅口感,醬油已經入晒味,咁做法仲好食過生蠔!加埋飯同紫菜夾住咁食,冇得輸!煙燻黑椒豚骨拉麵豚骨湯好creamy,豚肉好嫩,黑椒味唔會好濃冇蓋過豚骨味~