2017-05-15
上個星期同朋友行完龍脊行山,行完再落山已經6點半了然後我地去左鰂魚涌既一間食湯飯既地方之前朋友都介紹過 但係遲遲都無機會食 因為要過海 hahaaa今次終於「朝聖」了!我地兩個人大約6點半去到 已經坐滿了8成人了到左7~8點既時侯已經開始要等位黎到最特別同主打都係湯飯所以我同朋友一人叫左一個湯飯黎食其實佢仲有烏冬同小食個D 但我地就無叫了呢到既湯飯都幾多款選擇 我同朋友都簡左好耐 心思思的最後就決定食 「皇帝蟹腳海膽湯飯」同「廣島生蠔魚湯湯飯」蟹腳、海膽同生蠔 完完全全地我地呢D港女最鐘意食既野 哈哈第一次食D咁高級既湯飯啊! 先講下個湯飯,湯底係由魚經數小時餚製而成的,所以飲落去魚味香濃而清甜。湯飯上既材料有好多選擇,我就簡左佢個每日限定既皇帝蟹腳海膽湯飯,兩樣都係最愛,而且好足料,蟹肉超級多,味道鮮甜,海膽亦有一種入口即溶既感覺,但係我建議快D食晒D海膽先,因為煮溶左散晒就無架啦lol!!之後係「廣島生蠔魚湯湯飯」湯底同剛才既湯底一樣 都係香濃既魚湯湯飯加了廣島生蠔,生蠔有3~4大舊,而且好肥美同鮮甜! 但我覺我都係要快D食,太熟不好吃啊!我地仲叫左兩杯特飲,行完山特別解渴啊!沁甜
然後我地去左鰂魚涌既一間食湯飯既地方
今次終於「朝聖」了!
我地兩個人大約6點半去到 已經坐滿了8成人了
到左7~8點既時侯已經開始要等位
黎到最特別同主打都係湯飯
所以我同朋友一人叫左一個湯飯黎食
其實佢仲有烏冬同小食個D 但我地就無叫了
呢到既湯飯都幾多款選擇 我同朋友都簡左好耐 心思思的
最後就決定食 「皇帝蟹腳海膽湯飯」同「廣島生蠔魚湯湯飯」
蟹腳、海膽同生蠔 完完全全地我地呢D港女最鐘意食既野 哈哈
第一次食D咁高級既湯飯啊! 先講下個湯飯,
湯底係由魚經數小時餚製而成的,
所以飲落去魚味香濃而清甜。
湯飯上既材料有好多選擇,
我就簡左佢個每日限定既皇帝蟹腳海膽湯飯,
兩樣都係最愛,而且好足料,蟹肉超級多,味道鮮甜,
海膽亦有一種入口即溶既感覺,但係我建議快D食晒D海膽先,
因為煮溶左散晒就無架啦lol!!
之後係「廣島生蠔魚湯湯飯」
湯底同剛才既湯底一樣 都係香濃既魚湯
湯飯加了廣島生蠔,生蠔有3~4大舊,
而且好肥美同鮮甜! 但我覺我都係要快D食,太熟不好吃啊!
我地仲叫左兩杯特飲,行完山特別解渴啊!
沁甜花園 - 其實佢係一個柚子茶同 玫瑰花既味道,味道都幾fresh,帶少許玫瑰味
蜂蜜果園 - 係 蘋果果醋 裡面有 蜂蜜爆珠珠 味道都唔錯啊