2023-10-14
同朋友上星去咗食一間幾日式餐廳嘆日式high tea,室內設計同裝修好有傳統日式style , 最正係全層落地大玻璃可以看到維港海港景色,我估夜景同看煙花應該好正,環境真係冇得輸,一定要同大家推介下。而家國泰 @cathay 舉辦了 giveaway活動一連4個星期請食飯 - 到國泰夥伴餐廳吃飯+寫食評就可以了!大家有興趣去國泰IG 八掛下,獎品都幾吸引,咁啱尼間係國泰夥伴餐廳之一!所以趁機參加這個活動。下午茶有咸點同甜點可以選,用咗日本🇯🇵精美便當盒🍱盛載,如果唔太鍾意甜食又或唔係大食的朋友,可以從冷盤熱食和甜點 三揀二,咁就慳返$100 ,權八和風下午茶 $498冷盤 🥗🍱:蟹肉飛魚子沙律🥗/枝豆/香蔥吞拿魚腩鍋巴/權八太卷/穴子牛油果卷冷盤各有特色,自己比較喜歡香蔥吞拿魚腩鍋巴,新鮮又肥美的吞拿魚腩加埋脆卜卜的鍋巴一齊食,又香又好食,兩款壽司又新鮮,重有唔少配料包裹而成,口感很豐富。熱食 🐔🐷🍢:唐楊雞柳/炸鮮蟹肉餅/燒宮崎黑豚肉腸/燒雞翼/燒野菜魚餅/燒粟米🌽/燒宮崎番薯熱食全部都係即叫即做,熱辣辣上枱,全部都高質, 炸鮮蟹肉餅好鬼正,炸到金黃又酥脆,一咬落去就有滿滿的忌廉流出
權八和風下午茶 $498
冷盤 🥗🍱:
蟹肉飛魚子沙律🥗/枝豆/香蔥吞拿魚腩鍋巴/權八太卷/
穴子牛油果卷
熱食 🐔🐷🍢:
唐楊雞柳/炸鮮蟹肉餅/燒宮崎黑豚肉腸/燒雞翼/燒野菜魚餅
/燒粟米🌽/燒宮崎番薯
熱食全部都係即叫即做,熱辣辣上枱,全部都高質, 炸鮮蟹肉餅好鬼正,炸到金黃又酥脆,一咬落去就有滿滿的忌廉流出,好鬼邪惡👿。
重有最愛燒雞翼,燒至外皮香脆,好惹味。
燒粟米同燒番薯🍠都燒得非常好👍。
燒黑豚肉腸,燒到剛剛好,肉質鮮嫩又juicy ,好滋味佝香膓。
甜品🍰🍉:
椰汁南瓜白玉子/十勝紅豆牛乳奶/綠茶蕨餅大福/日式蛋卷/芝士蛋糕/時令水果
甜品款式各有特色 ,不過唔係全部都好食,有點太甜同味道一般,個人比較鍾意綠茶蕨餅同時令水果
飲品🥃🍺☕️🍸:
有咖啡茶可以揀,重有白鶴純米酒或啤酒🍻
第一次食日式下午茶☕️都滿意,咸點真心唔錯份量又多,個人覺得咸點比甜點更出色,服務同環境都好好👍。