2014-08-29 5693 瀏覽
呢間位於Circle Plaza(銅鑼灣MTR B出口直達)的Kozy算係相當有人氣的日式餐廳, 店舖面積不大, 但環境及氣氛卻令我有身處日本的居酒屋的感覺~今次係第二次來, 訂了9:30兩位, 比預約時間稍早到達, 由侍應帶我和朋友去bar檯。其實如果係兩三位去呢度, 一定係坐bar檯較好, 因為可以睇住廚師即席炮製美食嘛!食物選擇唔多, 店名有的「大阪燒」只有三款, 而炒飯, 麵, 串燒, 前菜等菜式亦唔多選擇, 但咁其實同日本一啲比較小型的居酒屋相似, 都係menu選擇有限但味道搭夠~店舖由兩位日本廚師主理, 平時客人入座同離開時, 佢地都會用日文大叫 (因為真係日本人, 所以唔係一般日本料理的「234~」亂叫一通ww)芥辣八爪魚, 作為前菜份量剛好, 辣辣地醒胃枝豆已經係日本料理必有的食物, 尤其來到呢啲鐵板燒小店, 一邊食枝豆一邊飲啤酒簡直正呀~~(自從有次去食日式放題食到好難食的枝豆後, 而家食到好食嘅枝豆我都會好開心)記得第一次來時, 見到menu有燒蠔, 但張相只影住2隻, 覺得有點貴但都照叫, 然後上菜時發現原來有4隻時, 真係開心到...XD 燒蠔燒完個size都唔

芥辣八爪魚
芥辣八爪魚, 作為前菜份量剛好, 辣辣地醒胃
枝豆
燒蠔
記得第一次來時, 見到menu有燒蠔, 但張相只影住2隻, 覺得有點貴但都照叫, 然後上菜時發現原來有4隻時, 真係開心到...XD 燒蠔燒完個size都唔會太細, 不過一定要趁熱食, 否則會失去了嗰種「超好食」的感覺
燒牛舌
燒牛舌在所有日本餐廳都會見到, 而呢度嘅即使係攤涼了仍然唔韌, 仲保留到牛舌嘅爽口, 略為調味已經好好食~~以前唔鍾意食牛舌, 自從食過日式燒牛舌之後就覺得好好食了~
奄列炒麵
奄列炒麵份量都幾多, 味道當然充滿日式街頭風味, 而我地坐bar檯, 能夠保持熱度
豚肉大阪燒
廚師一燒好就已經幫我同朋友分好兩份, 送到我地面前, 所以影唔到全相。大阪燒(以及炒麵)可以隨意加topping, 如蛋, 蒟蒻, 芝士等, 上次同朋友食試過加蒟蒻, 唔多夾咁, 所以今次冇加任何topping~
呢度食大阪燒同在普通日本料理食的有點唔同, 感覺粉漿冇咁多, 較足料, 不辱大阪燒之名~
燒蝦
見到附近有客人叫燒蝦, 見到咁大隻, 就心郁郁叫埋一份~望住廚師燒的過程, 將蝦頭同蝦身分開燒, 蝦頭好脆而仲食到少少蝦膏的~蝦肉質完全保持到爽口, 唔會「鞋」, 而且有鮮味!! 食完覺得抵返晒~
燒蕃薯伴雲呢拿雪糕
Kozy的甜品基本上只有兩款, 第一係燒年糕伴雲呢拿雪糕, 另一款就係燒蕃薯伴雲呢拿雪糕。兩款都試過, 但我更喜歡燒蕃薯蓉, 入口唔會太甜, 燒過有少少焦, 熱熱地好好味~雪糕亦唔會溶得太快~推介!

同場加映燒鵝肝~先旨聲明我係冇點的, 只係見到師傅燒的時候, 實在太吸引, 所以影低左~
燒鵝肝
鵝肝下面的其實係麵包, 睇住師傅開始烘麵包, 然後將一塊鐵製放上麵包以壓平, 烘到咁上下先燒鵝肝~
見到都覺得好食, 下次要叫!!
基本上兩位日本師傅都幾nice, 尤其係呢位離我近啲嘅, 感覺上比較風趣。筆者略懂日文所以會同佢用日文傾下計, 佢見我地食得慢, 又會作勢拎走我地啲嘢食, 問我地係咪唔要www 所以如果同識日文的朋友去, 坐bar檯同師傅傾兩句都幾開心!!

總括而言, 雖然食物選擇比起一般日式料理真係算少, 但個人認為去呢類鐵板燒氣氛更重要~而且試過啲嘢食都真係相當好味, 推薦~
題外話/補充資料: Kozy開到好夜, 而且keep住有客人, 所以除非10點後先去, 否則最好book左先~少人的話坐bar檯仲開心~
2014-08-22
燒蠔