2023-06-17
最近見到好多人介紹豚勝 Tsukanto,一於放lunch 去圓方試一下,地點唔難搵,係溜冰場旁👍🏻我們一行2人👫🏻遲食午餐,但都要等幾張枱😅西西利,不過由日本🇯🇵過江龍來香港,所以都明白🙂。店内環境明亮舒適,簡約木系風,雖然座位唔多,餐廳外邊都有幾張枱,但都似日本居酒屋feel😍Menu除了豬就是海鮮,雖然好似好少肉但好多不同配料有滑蛋🥚有咖喱🍛有湯麵,貪心的我叫了一道海之幸定食、一份炸洋蔥🧅、一份吉列里肌豬扒三文治。在等餐時,除了欣賞環境就係磨芝麻🤣🤣上餐時間還可接受,「海之幸定食」🐖豬柳的大小非常適中,一口咬下去不至於太大,也不會太小。這個炸豬柳的肉味和口感都非常出色,再點少少專門配豬肉的醬汁又另一翻風味,大蝦🦐、廣島蠔、帶子同樣炸得出色,酥脆的外皮和鮮美的內餡,隨餐附有椰菜絲,加他們自家製的紫蘇汁,味道好好味,是一道值得推薦⭐️「吉列里肌豬扒三文治 」係日本甘出名,當然要試啦,厚切炸豬配上椰菜絲,外脆入腍,肉味好夠,大啖啖甘食真的好滿足。😋😋😋「炸日本洋蔥」真的真的真的好好味又甜🤩🤩🤩,好想不停食,但我的肚真的唔夠位啦😔新舖整體還好吧,雖然上餐要等,但服務態度好好又有禮貌地交代廚
新舖整體還好吧,雖然上餐要等,但服務態度好好又有禮貌地交代廚房情況,下次再嚟食咖哩🫰🏻