2022-12-30
日本低溫炸豬扒炸物,香港真係唔多。呢一間係中環嘅日式料理真係值得一試。餐廳主要以吧枱為主。師傅就喺你面前準備料理,有點像Omakase 嘅風格。晚餐有幾款選擇,我揀咗$880嘅套餐。前菜小鉢三種、炸車海老、Palate Cleanser、Seasonal Fry、飯、湯、椰菜、甜品。主菜揀咗Pork Loin Katsu & Pork Fillet Katsu。 另外散叫咗一隻炸蠔$80。▶️前菜:豆腐、京蔥、豬柳呢個擺盤幾靚。豆腐有好rich嘅胡麻味道。京蔥非常爽口,豬柳粒粒口感。▶️炸車海老呢個真係非常有驚喜😋炸粉薄薄地,蝦爽口,整隻蝦非常鮮甜,非常新鮮!▶️炸蟹鉗脹卜卜,蟹鉗蟹肉鮮甜。基本上唔駛點任何醬汁都已經好好食!如果想濃味一啲可以點海鮮他他醬。▶️炸蠔散叫嘅炸蠔真係好值得叫!因為蠔鮮甜,外邊炸得香脆入邊一咬開蠔好juicy鮮味!▶️小火鍋小火鍋醬汁係麵豉、牛奶。有京野菜俾你一路點一路食。之後有紫蘇梅子、柚子酸汁可以配椰菜。▶️炸豬扒Pork Loin 及 Pork Fillet,炸豬扒炸得香脆,但係唔會油膩,而且豬扒肉質腍身、啖啖肉。可以配以唔同嘅鹽及醬汁。我最鍾意就係黑松露鹽,真係好
晚餐有幾款選擇,我揀咗$880嘅套餐。
▶️前菜:豆腐、京蔥、豬柳
▶️炸車海老
▶️炸蟹鉗
▶️炸蠔
▶️小火鍋
小火鍋醬汁係麵豉、牛奶。有京野菜俾你一路點一路食。
之後有紫蘇梅子、柚子酸汁可以配椰菜。
▶️炸豬扒
Pork Loin 及 Pork Fillet,炸豬扒炸得香脆,但係唔會油膩,而且豬扒肉質腍身、啖啖肉。可以配以唔同嘅鹽及醬汁。我最鍾意就係黑松露鹽,真係好味道!
▶️甜品
甜品以柚子雪葩作結,柚子雪葩酸酸地仲有啲柚子粒。食完炸物,食返個雪葩真係即刻好爽。
呢一餐真係一個唔錯嘅體驗,值得一試!