❀ Grandmama Cafe #尖沙咀 ❀❗️日系復古風打卡一流 碗碗碟碟極度精美❗️——————————————————位於觀塘嘅婆婆雜貨店 @ 最近喺尖沙咀山林道新開咗Cafe✨充滿復古懷舊風,無論裝修定係碗碟都非常精美,成間Cafe充滿打卡位📸Cafe嘅另一邊仲有各種精美首飾、碗碟售賣。裝修一流吸引咗唔少人,所以長期都幾爆滿,可以預先網上book位。不過當時唔知道冇book到,好好彩店員都好好話可以半個鐘後幫我地預留個座位☺️。.餐牌主要係日式小碟料理,包括飯團/烏冬+自家製漬物+冷菜/熱菜,喺counter會見到佢哋個櫃擺滿整好嘅料理。採取自助落單嘅方法,揀好就可以出去counter落order,同Muji類似。另外仲有少許甜品同埋飲品選擇,做型幾精美。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 三品料理$88/四品料理$108/五品料理$128 (3.5/5)當日同朋友嗌咗一份三品料理同一份五品料理,一共試咗兩種唔同飯團、四款冷菜、四款熱菜。.♥ 飯團:呢度有個招牌靚靚明太子富士山飯團💙用上碟豆花製作成藍色嘅飯團,製成富士山嘅外貌,都幾靚。味道就稍嫌明太子唔夠多,而且飯團偏濕🙈另外一款嗌左櫻花蝦飯團,呢
❀ Grandmama Cafe #尖沙咀 ❀
❗️日系復古風打卡一流 碗碗碟碟極度精美❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 飯團:
呢度有個招牌靚靚明太子富士山飯團💙用上碟豆花製作成藍色嘅飯團,製成富士山嘅外貌,都幾靚。味道就稍嫌明太子唔夠多,而且飯團偏濕🙈另外一款嗌左櫻花蝦飯團,呢個就冇餡,直接將櫻花蝦包落飯團當中,味道相對都係淡啲。
♥ 冷菜:
當時新開張,好多菜式都未有得選擇,揀晒剩低嗰四款冷菜,分別有山賤雞汁卷、馬鈴薯沙律、清酒糖心蛋、胡麻菠菜。
其實大致上見到個名都估到係咩味🤣相對有驚喜嘅係馬鈴薯沙律真係好大份,除咗薯蓉之外,仲有薯粒、煙肉、黑椒,調味唔錯。
其他幾款味道都係正正常常,唔會話好難食,但未至於有驚喜。
♥ 熱菜:
當時同樣地未推出晒所有選擇,揀咗黑醋唐揚雞、婆婆咖喱、蒲燒鰻魚、金平牛肉。
四款味道大致上還好,肉質唔會話太鞋😬自己較為鍾意嘅婆婆咖喱,有成一大兜仲有啲雞肉喺入面,感覺抵食啲!
其他幾款味道都係不過不失,鰻魚就可以再肥美啲,但留意份量都係比較少😶。
☞ 富士山 $78 (3.5/5)
嗌啲杯嘅主要目的都係為咗打卡🙈。
當時問店員得知原來係白朱古力碟豆花之後,都冇太大嘅期望。
不過好在又冇想像中咁甜,但就係一杯白朱古力嘅味。
富士山

——————————————————
✨整體味道: 3.5/5
✨環境裝修: 4.8/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
環境真係冇得彈😍😍😍好欣賞店主喺裝修方面花咗咁大心思,另外啲碗碗碟碟都係極靚,難怪吸引左咁多人嚟打卡📸食物方面就預咗唔會太特別,感覺少少貴未係太飽肚,但又未至於伏,值唔值得來就視乎你為咗啲咩啦。