2021-06-12
星期一四點來到堂食,已經滿座要在店外等入座,外面沒有瓦遮頭,盛暑嘅午後是一場耐力考驗!等待中途也會遞上餐牌揀住嘢食先。店舖很小,分左右兩邊靠牆坐。本身最想試的超人氣抹茶卷蛋已賣曬(果然具人氣!) 某幾款想試的蛋糕口味也售罄。店員推介了甜點給我,而且好快就上餐了,可以涼住冷氣食個下午甜品😋抹茶素菠蘿蛋糕($38)沒有雞蛋和奶,能嚐到餅底最原始的小麥味道。糕體稍為鬆散,但這是無蛋奶蛋糕的通點,不算瑕疵。帶有些許微甜而不膩,味蕾沒有多餘負擔。面層菠蘿多汁又甜,配上蛋糕剛好有甜味調劑。麥提莎糯米糍 (抹茶/黑芝麻雙拼) ($32)此款麥提莎感覺相對一般,餅皮較稔,唔夠煙韌,口味寡淡,唯一係如果你喜歡食麥提莎嘅就點都會覺得還好🤣食完兩樣嘢感覺舒服。飲品要了一杯LiZebra ($40)按餐牌介紹就是比例恰當的涷奶滑咖啡。炭烤咖啡香,無一絲苦澀,奶嘅份量唔多唔搶味,入口十分順滑。希望下次探店有幸嚐到抹茶卷蛋啦🙂
抹茶素菠蘿蛋糕($38)
麥提莎糯米糍 (抹茶/黑芝麻雙拼) ($32)
食完兩樣嘢感覺舒服。
飲品要了一杯LiZebra ($40)
希望下次探店有幸嚐到抹茶卷蛋啦🙂