2022-07-30 82 瀏覽
天澗居酒屋近年元朗區開咗好多日式餐廳,今次去左呢間新開嘅居酒屋 - 天澗居酒屋Walk-in冇concept要嗌啲乜野,叫師傅推薦左幾款當日新鮮壽司俾我地海膽墨魚刺身 - 精緻玻璃碗送上,坐係bar枱食有omakase嘅感覺,墨魚鮮甜、海膽入口即溶,上面仲有啲三文魚子右口魚邊壽司,天使蝦壽司,深海池魚壽司,日本海膽壽司,白蝦壽司,活赤貝壽司,以上都係師傅推薦,全部當日新鮮刺身,師傅手勢純熟,將刺身處理得好好,特別推薦右口魚邊壽司同埋海膽壽司,右口魚邊壽司經過炙燒將魚刺身味道昇華,魚肉滲落舊壽司飯入面,好香油脂味;海膽creamy,高身紫菜入面只有最底部係壽司飯,上面鋪滿海膽,一啖入口好滿足另外仲叫咗幾款串燒,燒白鰻串,自家免治雞肉棒串,燒雞皮串,燒雞中翼串,燒雞軟骨串,佢哋嘅燒雞部份Combo都做得好好,特別係自家免治雞肉棒串,醬香味濃,加埋生蛋黃簡直perfect match田樂茄子、田樂炸豆腐田樂店員話係類似味噌醬嘅嘢,覺得好得意,味道又冇味噌醬咁咸,茄子同埋豆腐都做得好好,形狀keep到好靚,而且又係經過炙燒,將田樂醬嘅味道帶到另外一個層次炸黑豚糖心蛋 - 炸黑豚糖心蛋感覺似sc
天澗居酒屋

田樂茄子、田樂炸豆腐

炸黑豚糖心蛋 - 炸黑豚糖心蛋感覺似scotch egg,但出面嘅豬肉就用咗日本黑豚肉片取代,面衣仍然保持輕薄,糖心蛋熟度亦都做得啱啱好
炸黑豚糖心蛋

南瓜天婦羅 - 輕薄天婦羅面衣,對上一次食已經好似係日本小店,加埋面頭上嘅淡雪鹽同埋自製天婦羅汁,推薦呢款簡單料理

天澗居酒屋係一間日系禪院風居酒屋,鋪面好大,仲設有獨立VIP房,選用高質日本食材,真係有係日本着住和服同朋友係居酒屋飲清酒食日式料理嘅感覺~ 食物質素都好好,有興趣嘅朋友可以去試下
炸黑豚糖心蛋
  • 田樂茄子