2021-04-07
對於好鍾意去日本,又好耐冇得去嘅我,睇雜誌介紹有日本品牌登陸香港,當然第一時間去朝聖!最初聽到罐頭酒吧已經覺得好得意,香港冇呢類酒吧,嚟到第一眼見到個好壯觀嘅罐頭牆,未有得食已經可以先玩打卡!食物有好多款選擇,都係啲大家都識嘅日本食物,好似玉子燒,大阪燒,日式咖喱,蟹膏之類。朋友嗌左杯Mocktail-Cloudy,佢話好好飲,清新嘅味道,顏色又靚,加個西班牙炒飯,個飯好食,上面加左新鮮嘅帶子同蝦,餐廳仲會喺旁邊擺個罐頭俾客人打卡。我就要左個Mocktail-Egg White,個造型好得意,上面有個波波,個波波爆嘅時候會有浸煙散出嚟,真係好特別,而且出奇嘅好飲,味道有層次,中間有菠蘿同榛子嘅味道,呢杯無論造型同味道都好推介。另外個玉子燒都好出色,應該用高湯熬過,聽店員講喺日本店呢個玉子燒係最受歡迎嘅。個激辣咖喱飯係辣嘅,因為我食得辣,對我來講就未至於激辣,裏面有牛肉同薯仔,好送飯,好味!脆炸沙甸魚炸得好香脆,特別鍾意個辣辣地嘅醬汁,好夾。最後要咗個鮮奶咖啡,講真本來冇乜期望,但又真係唔錯,個咖啡豆好香,係我鍾意嘅偏nutty味道。店員好友善,食完又同我哋介紹吓啲罐頭,可以買返屋企,平
Mocktail- Cloudy
西班牙炒飯
Mocktail- Egg White; 玉子燒
激辣日式咖喱飯
脆炸沙甸魚炸得好香脆,特別鍾意個辣辣地嘅醬汁,好夾。
脆炸沙甸魚
鮮奶咖啡
店員好友善,食完又同我哋介紹吓啲罐頭,可以買返屋企,平時煮飯煮麵加個玉子燒都唔錯,又方便又好味,啱晒我呢啲懶人!
總括來講,呢度嘅食物同飲品都好有驚喜,會encore。