2017-05-20
沙田真係越黎越多人, 是但搵間餐廳食飯閒閒地等個幾鐘, 諗諗下科學園有好多餐廳都開夜市, 所以響沙田火車站搭程小巴, 10分鐘左右就到, 好快.睇水牌都以西餐多, 但唔想食咁多肉類, 好彩仲有間日式, 一於呢間"花見月".晚市唔多人, 不過間斷都有客, 反而覺我仲舒服, 環境大又唔嘈, 夠晒開揚. 晚市有散叫亦有定食套餐, 定食餐包沙律, 刺身, 味噌湯等.要左兩客定食套餐, 北海道定食有海膽, 帆立貝, 甜蝦, 三文魚, 魚生有光澤, 海膽食落鮮甜滑溜, 魚子又多, 份量十足.仲有鰻魚飯定食, 鰻魚肥美, 肉質嫩滑夠厚, 鋪面既鰻魚汁鮮甜惹味, 配飯食一流.配套餐既炸雞野菜沙律, 炸雞都幾大件, 脆口唔油膩, 沙律菜夠大碟, 清新夠fresh.套餐既三品刺身, 配料同北海DON差唔多, 帆立貝同樣厚肉肥美, 鮮甜, 甜蝦彈牙蝦味濃, 三文魚正常無雪藏味.另外要多碟銀鱈魚, 外表煎到金黃色, 好香口, 魚質夠嫩滑, 唔多骨, 魚脂豐富.呢度環境同食物都好好, 起碼無時限又唔迫, 靜靜地邊食邊傾輕鬆下, 食完搭返小巴出沙田, 或者有巴士去大學站, 大埔, 馬鞍山, 幾方便.
配套餐既 炸雞野菜沙律, 炸雞都幾大件, 脆口唔油膩, 沙律菜夠大碟, 清新夠fresh.
套餐既三品 刺身, 配料同北海DON差唔多, 帆立貝同樣厚肉肥美, 鮮甜, 甜蝦彈牙蝦味濃, 三文魚正常無雪藏味.