2009-09-08
上星期買了一本"舊假期" 它其中一本的主題係潮州菜面選了四間打冷店比較~而陳勤記在比較下佔優! 男朋友仔和我都喜歡打冷因為都係潮州人ma, 一心想去試試但都係放心不下, 就上openrice睇睇食評! openrice上有63個笑笑面, 7個咸! 這個比例黎睇應該會好穏陣啦~今天黎到~一進去就好熱, 冷氣唔涼又焗焗地! 不過算啦~我們都知道是點架啦, 黎都唔係食裝修!我們點菜前裝下周圍啲人order左啲咩同埋買相係點~對面有對情侶點了鵝腸併豬腸~見佢地毎人只夾了一注其餘的都食剩哂, 佢地對蠔餅既評語只係擺低兩隻字-"唔得"後面有兩個女仔埋單時說"我們是點沙爹牛肉炒芥蘭, 唔係烚芥蘭囉", 說擺俾錢就氣冲冲走了!當時我們在看餐牌聽到他們這樣說~心感不炒(真係好想即刻走呀,但費事坐低又走咁肉酸就點少少食算啦)樓上食客點的原本我地都想點的...既然佢地有咁既評語...我們就唔點了我們點了鵝片, 咸肉芥蘭, 大眼雞和蠔仔粥 鹵水鵝片: 片到好薄但好"un"又無鹵水味又無味, 墊低既豆腐都係無味既咸肉芥蘭: 好油好多油既炒菜, 咸肉係咸的咁羅大眼雞: 風得太乾了, 沒有魚鮮味又細條又要90個大
面選了四間打冷店比較~而陳勤記在比較下佔優!
我們點菜前裝下周圍啲人order左啲咩同埋買相係點~
我們點了鵝片, 咸肉芥蘭, 大眼雞和蠔仔粥
咸肉芥蘭: 好油好多油既炒菜, 咸肉係咸的咁羅
大眼雞: 風得太乾了, 沒有魚鮮味又細條又要90個大洋! 好采係普寧豆漿俾我地點
蠔仔粥: 蠔仔係漲卜卜的但係胡椒粉陣味勁得濟, 蓋過蠔仔既鮮味!
埋單$230
我地以後都唔會再黎~真係無下次呀~~仲好想忘記呢次既經歷
我對假期既推介已經無信心~