2019-07-09
同朋友好耐冇見,例牌見親都係打邊爐,貪佢可以慢慢烚傾下計咁。誤打誤撞上左嚟呢間感覺好大排擋嘅舊式火鍋店。因為佢出名嘅係老鴨湯底,好似幾補下,仲要打住先飲湯後打邊爐嘅旗號,喜歡飲湯嘅我當然要試下啦。個湯飲落真係好似飲緊屋企煲嘅湯咁,飲完個身暖笠笠,好正。湯底真煲冇半隻鴨喺入邊,同攞土啲好似醃左嘅蘿蔔。老實說,我幾欣賞個湯底。打邊爐當然唔少得牛肉啦,我地嗌左個細嘅手切陀地牛,都算腍,唔錯。另外仲嗌左個招牌餃同四寶丸。招牌餃細細粒,一啖一粒,好足料,係白菜木耳豬肉餃。餐前小食就嗌左個雞泡魚乾,佢唔會乾到硬晒咁,好好食👍🏼最後隆重介紹嘅就係海鮮,我要讚嘅係呢間火鍋店將所有海鮮都泡得好乾淨,真係自己屋企都冇佢洗得咁乾淨,白雪雪咁。蟶子皇真係好鮮甜,一灼即食👍🏼正另外老闆介紹左我地食馬貝,細路女見識少唔知咩嚟,熟左好似北寄貝,又係好鮮甜,好正👍🏼而飲品嗌左個椰果鳳梨汁👍🏼未飲過未見過,台灣製🤣幾好飲,唔會太甜。最後要讚嘅係呢度職員好好人,主動幫你加湯撇油,絕對係大排擋環境但親切服務。👍🏼
餐前小食就嗌左個雞泡魚乾,佢唔會乾到硬晒咁,好好食👍🏼
蟶子皇真係好鮮甜,一灼即食👍🏼正