2020-05-31
VICI STAGE同朋友起荃灣購物 經過見到ViCi Stage 當日有所有菜式都有70% Off (希望你地有我咁好彩😆)入面環境昏暗有情調 見到咁抵吃 環境又唔錯 肯係入左去幫襯 🤣沙嗲串燒 $88一共有八條串燒 有齊豬 牛 雞 三個口味 每一條煎得 好香 肉都好有彈性 配上佢地嘅麻醬 攞黎做餐前小菜 送酒一流 同朋友慢慢吃 慢慢傾香煎三文魚配芒果莎莎 $128最令我驚喜嘅係 佢地嘅三文魚皮煎得好好 好脆口 (明明我打卡都影左一段時間 😂)而魚嘅熟成度都做得啱啱好 意想不到嘅係 配上芒果莎莎 帶出水果嘅甜 成個配搭夠新鮮 重點係好吃 冬陰功海鮮意粉 $118成個意粉係偏意式多啲 因為冬陰功嘅香味 唔係平時湯嘅咁強烈 有特別改良過 令到意粉個底味帶少少辣 同埋淡淡冬陰功嘅味 微微嘅酸辣 好開胃 意粉軟硬度掌握得好好 有彈性 fusion嘢 但完全無違和感😉 建議大家一定要試 白酒煮藍青口 $128青口跟左三個蒜蓉包 蒜香味好出 同埋焗得好脆 建議大家趁熱吃 青口方面用 白酒去調味 酒精起料理過程中蒸發曬 剩下白酒嘅香氣 吃得出 入面仲有 大量嘅蒜蓉
沙嗲串燒 $88
香煎三文魚配芒果莎莎 $128
冬陰功海鮮意粉 $118
白酒煮藍青口 $128
青口方面用 白酒去調味 酒精起料理過程中蒸發曬 剩下白酒嘅香氣 吃得出 入面仲有 大量嘅蒜蓉 洋蔥 同埋青口自帶嘅鹹鮮味 完全唔腥 無沙 份量仲好多 真材實料👍🏿👍🏿👍🏿
Dancing Grape Cocktail $68 (Happy Hour)
賣相好靚 夠趣味 帶出日式嘅感覺
酒精濃度唔算太高 輕巨峰味 酸甜清新
Happy Ending $48 (Happy Hour)
主要係 係菠蘿 青檸 同埋熱情果嘅組合 加埋梳打 成杯「好夏天 」嘅感覺 酸酸甜甜 唔飲酒嘅朋友可以試下