2018-08-31
最近想同朋友打邊爐,就上網睇吓邊間鋪頭值得一試,發現呢間新開嘅火鍋店裝修一流,好有舊香港嘅感覺,俾個環境吸引,去到果然冇令我失望,裝修好有心機,所有擺設、壁畫、用具、座位設計等等都好懷舊,影相打卡一流連牙簽筒同其他裝飾都好有心思湯底嘅選擇唔算太多,但如果大家想試滋補嘅湯底可以揀美人鍋、醉雞鍋等等,而餐廳仲有活魚刺身可以揀每枱都有一盤調味料,有辣椒、乾蒜、莞茜、蔥、醋、醬油,可以自己調配我地揀咗沙嗲鍋,貪佢夠惹味,湯底都算濃郁,喜歡濃味嘅朋友可以試吓先講牛肝菌黑豚肉餃🥟,水餃夠大粒,裏面嘅肉餡都好豐富最吸引嘅就當然係極級封門牛,薄薄嘅牛肉食落好軟滑,完全冇筋,牛肉脂肪比例夠平均,而且牛味足夠,打邊爐一流而脆鯇魚片份量好足夠,魚身好爽滑,配上湯底嘅沙嗲味好夾,唔鍾意食魚骨嘅朋友好值得一試另外點左份老友鬼鬼,其實係黑松露蝦滑老油條,預先已經炸好咗,只要放落湯底滾一滾已經可以食得,不過我哋覺得份量比較少,只有六塊細細舊,而黑松露味道亦可能被湯底蓋過餐廳最後好好送咗甜品俾我哋,除咗有糖不甩之外,仲有啫喱仔,呢把傘仔令我諗起細細個嘅童年回憶,好多年都冇係香港見過餐廳坐得好闊落,環境好乾淨,只係略嫌
連牙簽筒同其他裝飾都好有心思
先講牛肝菌黑豚肉餃🥟,水餃夠大粒,裏面嘅肉餡都好豐富
餐廳坐得好闊落,環境好乾淨,只係略嫌上菜速度有點慢,大家如果想影吓相懷舊一番,一定要嚟呃下like喇