2021-01-17
早上在馬埸跑完步後沿著鵝頸橋行出去電車路搵茶記食早餐,正當行到電車路等過馬路時,在左手邊離遠見到有間黃白色裝橫的茶記,決定行過去睇吓乜料。嘩!原來係「大渣哥茶記」!見新開又未食過所以決定入去試試入到去一坐低就見到「譚耀宗」有趣有趣!餐牌有些特別,主要在用字上 「歡樂今朝早餐」,見到都馬上笑咗😆 餐牌最底有行細字「全店採用鮮牛油及日本版丹麥三花牌午餐肉」好!我就點份A餐要午餐肉,加$5配出前一丁,配丹麥多士及西煎雙蛋,飲熱奶茶(想知間茶記得唔得,一定要從杯奶茶出發)一般茶記早餐只用普通白方包做多士,大渣哥用丹麥酥包做多士真係好有創意,丹麥多士像千層酥一樣,製作費工耗時,成本一定貴過普通麵包多士先講多士及雙蛋!多士有牛油香味,入口外脆內軟。煎蛋半生熟,有蛋味 (有啲茶記啲蛋無蛋味的),大渣哥應該係用靚蛋之後到餐肉出前一丁餐肉ok, 肉瘦唔肥(話晒三花牌午餐肉豬肉成份達81%)唔似一般午餐肉得個肥及溝粉。出前一丁咪又係出前一丁囉!奶茶我建議order「茶走」即奶茶+煉奶,會比較滑身,茶味都夠濃,但仲係差緊啲功夫技巧總結:丹麥多士煎蛋好味、餐肉麵ok, 杯奶茶差小小
入到去一坐低就見到「譚耀宗」有趣有趣!
餐牌最底有行細字「全店採用鮮牛油及日本版丹麥三花牌午餐肉」
先講多士及雙蛋!
之後到餐肉出前一丁
奶茶
總結:丹麥多士煎蛋好味、餐肉麵ok, 杯奶茶差小小
丹麥多士煎雙蛋
餐蛋出前一丁