2014-02-22 2210 瀏覽
難得平日放假相約朋友到數碼港睇電影,因為平時較少到南區所以特意提早到鴨脷洲逛逛兼食晏。 一直覺得香港仔、鴨脷洲係漁民聚居嘅地方,有漁船停泊、遊客必到嘅海洋公園、珍寶海鮮舫; 而香港仔謝記、南記魚蛋粉亦都係由細食到大。 不過近幾年南區不斷發展轉型,翻天覆地搭建地鐵、興建豪宅,不久將來必有一番新景。 今日閑逛於鴨脷洲大街上完全感受到一種寧靜小社區內街坊鄰里嘅一種情懷。沒有大型巴士、貨櫃車於街上,只有少量私家車、小型客貨車、小巴等; 而大多數樓房都不高於十層,市區罕有; 更難得係走在街上完全無壓迫感,當中有好多特色懷舊小店,應該已經營好幾代無論外表同貨品都好似停留於某個年代一樣。 首先印象深刻係友和士多, 格局同以前見過嘅一樣,舖門前放有各式各樣糕點,種類之多今時今日確實難得一見 , 而且大部份都係$5一件, 真係想樣樣都試吓。燒餅排列於一不銹鋼大盤內,每個燒餅差不多有手掌大小,較大件兼厚身但皮薄而豆沙餡適中,喜歡餅表面烘得夠乾身唔油膩,又唔會黐牙,好好味呀。馬仔係我至愛,店員將一盤像小方枱大小嘅馬仔分為兩件一袋售賣。 顏色金黃,食落鬆脆又唔會散開,而糖膠香甜唔太黏口,所以食完再買多兩包俾

, 而且大部份都係$5一件, 真係想樣樣都試吓。
馬仔係我至愛,店員將一盤像小方枱大小嘅馬仔分為兩件一袋售賣。 顏色金黃,食落鬆脆又唔會散開,而糖膠香甜唔太黏口,所以食完再買多兩包俾阿媽試吓。
新鮮香蕉糕已經好少有舖頭售賣,除常見嘅條狀外仲有外形好似北京小食「驢打滾」一樣嘅香蕉豆沙糕,一大件非常軟糯兼豆沙份量十足,又好味又抵食。
豆沙香蕉糕
煎堆炸得金黃佈滿香口芝麻,皮外面好脆仲好薄,同樣地裡面豆沙份量足夠晒香甜,食落一啲都唔油膩。
豆沙煎錐
估唔到一間細小士多有咁懷式舊糕點售賣,有顧客問係唔係全部自己造,老闆娘好熱誠介紹邊幾款係來貨,而邊幾款係自家出品,非常老實。 希望可以繼續保存呢啲富有香港特色嘅店舖。
外賣自取
豆沙香蕉糕