2018-06-10 255 瀏覽
旺角人多車多遊客多,旺區發展周邊嘅環境,令到好多飲飲食食嘅行業10分興旺。車仔麵是一種源於香港的麵食,過去因為以經過改裝的手推車流動經營,所以名為車仔麵。喜歡它是因為車仔麵的特色是容許食客自由選擇麵條、湯汁及配料。所以車仔麵是我非常喜歡的午餐和下午茶。😄😄花臣車仔麵位於旺角黑布街,從旺區行去約6分鐘便可以到達。地區旺中帶靜,店舗闊落而且有兩層,可以慢慢嘆。😁😁最得意係有個鐵甲人喺度看舗😁😁睇到張點餐紙就已經10分開心,可以慢慢挑選自己鍾意食嘅食物。車仔麵配料多樣化,有$8蚊去到最貴都係$15蚊一味餸,真係有60幾種咁多架。另外仲有街頭小食:魚肉燒賣、咖喱魚蛋、咖喱豬皮魚蛋蘿蔔、南乳豬手、韭菜豬紅、咖哩水魷牛柏葉、炸單骨雞翼。最貴都係$25蚊咋。每人一張點餐紙,點D自己最想食嘅嘢同埋飲品。睇到張點餐紙就已經10分開心,可以慢慢挑選自己鍾意食嘅食物。唔覺唔覺原來我已經點左161蚊嘅嘢食啦。花臣真係無欺埸,每一樣都係分量充足。我推薦雞翼尖、豬皮、豆卜、鮮支竹、蘿蔔、金菇。豬皮夠腍又入味。蘿蔔雖然已經過了最甜的時候,不過蘿蔔吸收了醬料,味道都算好味。豆卜是最有驚喜的,因為它吸湯能力最強,所以最

花臣車仔麵位於旺角黑布街,從旺區行去約6分鐘便可以到達。

地區旺中帶靜,店舗闊落而且有兩層,可以慢慢嘆。😁😁

最得意係有個鐵甲人喺度看舗😁😁

每人一張點餐紙,點D自己最想食嘅嘢同埋飲品。
唔覺唔覺原來我已經點左161蚊嘅嘢食啦。

花臣真係無欺埸,每一樣都係分量充足。

我推薦雞翼尖、豬皮、豆卜、鮮支竹、蘿蔔、金菇

豬皮夠腍又入味。
豆卜是最有驚喜的,因為它吸湯能力最強,所以最好味。

點解多數都係素食,因為我係少肉多菜嘅一個人。就係喜歡車仔麵可以選擇自己鍾意食嘅嘢,所以就算菜單上的素菜多都無所謂啦。
其實仲有好多野都未點嚟食,我會下次再嚟試埋其他嘅嘢架。