自從中學畢業後就好耐好耐冇去過旺中,除了因為衣著風格早已不同,亦因被葵涌廣場主打小食匯集分薄了注意力。近年旺中參考了葵涌發展路線,為了爭取返客流量,也逐漸發展成以小食為Selling point的商場。於是,呢日我又重回故地,掃掃街,食食小食。而第一站試既就係葵涌都有既烤焗工房Bake & Grill。其實我覺得叫煎炸工房更加適合,因為小食都係以炸物居多,一聽個名就覺得好邪惡。各式各樣小食都係廿零三十蚊,唔算貴亦唔可以話好平。我同朋友先叫左份炸薯條,配以香濃芝士醬。薯條金黃香脆,芝士醬鹹香惹味。但炸物無法避免既就係油脂感,但呢點又的好難避免既。呢個係我指名想試既芝士雞波,28蚊有8粒魚蛋Size既雞波,盒底墊左少少椰菜,夾埋一齊食可以解下膩。雞肉被打成免治肉口感,裹以輕薄炸漿炸成金黃色圓球,簡單用了黑椒、鹽調味,雞肉中間仲有芝士,咬落口輕輕一拉芝士還可以牽絲。不過配醬係泰式酸辣醬,如果可以轉配薯條既香濃芝士醬我估會更加惹味。小店仲有轟炸大魷魚甚至係唔同口味西多士,每款睇落都好好食,如果係想掃街呢,建議黎多幾次啦,因為如果你係烤焗工房一次過點咁多,就會好飽㗎啦!雖然好邪惡,但係,So w
炸薯條
芝士雞波
小店仲有轟炸大魷魚甚至係唔同口味西多士,每款睇落都好好食,如果係想掃街呢,建議黎多幾次啦,因為如果你係烤焗工房一次過點咁多,就會好飽㗎啦!雖然好邪惡,但係,So what?!
2017-02-19
7 分鐘 (堂食)
芝士雞波