2023-10-21
第三站 Station 3 Cafe📍旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室呢晚我又同朋友去咗睇玩具開倉,今次總算執到寶,買到兩件心頭好。睇完玩具又係時候食晚餐,行到麥花臣球場附近,醒起年幾兩年前食過一間樓上cafe,有唔錯嘅飲品同board game玩,而且過咗咁耐都仲喺OpenRice上人氣高企,所以就同朋友碰下運氣,睇下walk in有無位。好好彩,今晚即使好full,等咗一陣就有得食。總括而言,呢度嘅嘢食同氣氛都好合年輕人嘅口味,係聚首一堂嘅好地方。 💰$106卡邦尼煙肉雜菌意粉 🍝晚市有套餐8款選擇,我幾乎諗都唔洗諗就知自己想食carbonara,因為我係唔太鍾意食紅醬嘅,而且白醬一般都比較creamy濃味,更合我口味。呢碟carbonara賣相唔算特別,但佢嘅白醬好香濃幼滑,意粉唔會煮到淋晒,加埋洋蔥絲、煙肉同雜菌,一啖接一啖,不知不覺就食晒! 💰$128黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 🍛朋友同我煮係黑松露fans,而且大家都鍾意食帶子,所以佢揀咗呢個我哋都會鍾意嘅main。雖然睇落顏色唔算鮮艷,以為會好淡口,但估唔到佢黑松露味都幾香,個醬都好濃郁。Risotto煮得恰恰好,
📍旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室
💰$106
卡邦尼煙肉雜菌意粉 🍝
💰$128
黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 🍛
朋友同我煮係黑松露fans,而且大家都鍾意食帶子,所以佢揀咗呢個我哋都會鍾意嘅main。雖然睇落顏色唔算鮮艷,以為會好淡口,但估唔到佢黑松露味都幾香,個醬都好濃郁。Risotto煮得恰恰好,飯粒唔會過硬過淋。至於帶子就唔係大大一粒嘅,而係好多粒細細粒帶子,差唔多每啖都食到帶子。
💰$56
士多啤梨奶昔 🍓🥛 (跟餐 +$18)
飲品方面,本身套餐係包一杯$38嘅飲品嘅,但非常愛飲奶嘅我加錢叫咗杯strawberry milkshake,佢嘅奶味都好出,士多啤梨味偏甜,加埋滿滿嘅cream,真係邪惡非常!
💰$58
Oreo曲奇奶昔 🍪🥛 (跟餐 +$20)
至於朋友呢,都係飲milkshake,口味就揀咗Oreo曲奇。佢杯milkshake曲奇量好足,飲到一半見到啲曲奇碎多到似沙,雖然要補$20差價先飲到,但個人認為幾抵飲。
[價錢 Price]
💰$38 (套餐加配價)
田園沙律 🥗
套餐包咗沙律同蛋糕,沙律菜無我最討厭嘅火箭菜,而且淋上滿滿嘅胡麻醬,唔太鍾意食沙律嘅我都可以自己一個食晒一碗!
朱古力芝士蛋糕 🍫🍰
加配嘅蛋糕有三款口味選擇,我揀咗chocolate cheesecake,芝士味唔重,朱古力mousse同蛋糕相間,口感不俗。
紐約芝士蛋糕 🧀🍰
朋友就揀咗New York cheesecake,平時好少食甜品嘅佢表示味道幾好,蛋糕整體偏硬身,但芝士味好出,最後我又被我嘅細胃打敗,朋友一人獨自食咗件幾蛋糕,哈哈!